1525 złotych dla małego Remigiusza

1525 złotych przyniosła aukcja złotego medalu z Mistrzostw Świata w Bułgarii  w armwrestlingu.  Cieszynianka Maria Juroszek przeznaczyła swoją złota nagrodę na cel charytatywny - pomoc choremu na autyzm 7-letniemu Remigiuszowi. Uzyskane środki zostaną przekazane rodzicom chorego chłopca  na delfinoterapię. To terapia, która aktywizuje pracę struktur mózgowych a tym samym całego organizmu, dzięki czemu dzieci ze spektrum autyzmu pracują nad usprawnieniem werbalnej ekspresji. Podczas delfinoterapii  mali pacjenci wykonują pod nadzorem fizjoterapeutów określone ćwiczenia ruchowe. Delfiny leczą za pomocą ultradźwięków, są bowiem wyposażone przez naturę w echolokator, czyli odpowiednik radaru i same potrafią skupić sygnał na pacjencie. Dzięki temu stymulują komórki do sprawnego funkcjonowania.  Delfiny ciekawi u człowieka wszystko, co odbiega od normy i tam właśnie wysyłają swoje lecznicze wiązki. Podczas zabawy z delfinami zwiększa się u człowieka wydzielanie endorfin, czyli hormonów produkowanych przez przysadkę mózgową. Endorfiny zmniejszają odczucie bólu, głodu, ułatwiają oddychanie, wpływają na termoregulację. Efekt terapii jest rewelacyjny, zwłaszcza u dzieci cierpiących na autyzm.

Mały Remigiusz czeka na pomoc

Maria Juroszek podczas Mistrzostw Świata w armwrestlingu