Archiwum

Wydarzenia archiwalne.

• Nowe narzędzia chirurgiczne dla szpitalnych oddziałów

Fundacja Zdrowia Ślaska Cieszyńskiego zakupiła dla Oddziałów Chirurgii Urazowo-Ortopedycznej oraz Chirurgii Ogólnej Szpitala Śląskiego w Cieszynie nowe narzędzia chirurgiczne o łącznej wartości 15 047,48 zł. Są to m.in. dżwignie kostne, igłotrzymacze, ustalacze odłamów kostnych, kleszcze, nożyczki chirurgiczne, rozwieracze, kleszczyki naczyniowe i jelitowe. Nowe narzędzia uzupełnią zestawy chirurgiczne, które pozwalają na bezpieczniejsze wykonywania zabiegów operacyjnych.

• Nowe biuro Fundacji

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego zmieniła miejsce swojej siedziby. Obecnie - w poniedziałki i czwartki - przyjmuje zainteresowanych w nowym biurze, które znajduje się w Pawilonie Łóżkowym Szpitala Śląskiego w Cieszynie, na poziomie "0" (obok wind dla odwiedzających), pokój 02, serdecznie zapraszamy. Pozostałe dane kontaktowe pozostały bez zmian.

• Podziękowanie dla ustrońskiego Nadleśnictwa

Park Szpitala Ślaskiego w Cieszynie wzbogacił się w maju o kilkadziesiąt sadzonek drzew liściastych. Rozsady zostały podarowane przez Lasy Państwowe Nadleśnictwo Ustroń. Zarząd i Rada Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego składają na ręce mgr inż. Leona Mijala serdeczne podziękowania za wybór i nieodpłatne dostarczenie do cieszyńskiego szpitala.

• Nowoczesne łóżka na cieszyńskim oddziale płucnym

Od dzisiaj (05.04.) pacjenci cieszyńskiego Oddziału gruźlicy i chorób płuc będą mogli korzystać z wygodniejszych, zmechanizowanych łóżek szpitalnych. To efekt działań dr. Henryka Smykowskiego i jego żony Janiny. Dary rzeczowe (oprócz łóżek również inny drobny sprzęt szpitalny) zostały - w marcu br. - przekazane Szpitalowi Śląskiemu w Cieszynie przez niemiecką klinikę. Łączna wartość daru to 80 000 zł.

• Kolejne dary rzeczowe z Niemiec

Efektem kolejnych działań dr. Henryka Smykowskiego - przyjaciela Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego oraz Szpitala Ślaskiego -  była dostawa szpitalnych łóżek, które dotarły do Cieszyna 15 marca br. Łóżka wraz z szafkami przyłóżkowymi będą rozdysponowane na oddziały szpitalne. Serdecznie dziękujemy dr Smykowskiemu za życzliwość i dobrą wolę pomocy.

• Cenny dar przekazany cieszyńskiemu szpitalowi

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego przekazała wczoraj (19.12) Szpitalowi Śląskiemu w Cieszynie kolejną, bardzo potrzebna aparaturę medyczną. Stacja Dializ Szpitala Śląskiego w Cieszynie wzbogaciła się o nową sztuczna nerkę oraz defibrylator wraz z kardiomonitorem. Wartość sprzętu przekracza 60 tys. zł. W tym roku Fundacja przekazała szpitalowi i Cieszyńskiemu Pogotowiu Ratunkowemu sprzęt o wartości 104 tys. zł.

• Fundacja na spotkaniu "Od lat 4 do 104"

W pierwszą sobotę grudnia, tuż przed - oczekiwanym przez dzieci - Mikołajem, odbyło się w Szpitalu Śląskim w Cieszynie sympatyczne spotkanie pokoleń. Przy wspólnych grach, zabawach i łamigłówkach spotkały się dzieci wraz z rodzicami i dziadkami. W atmosferze wesołego rozgardiaszu można było przez zabawę się uczyć i przez naukę bawić. Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego również uczestniczyła w tym wydarzeniu informując o działalności i planach.

• Od lat 4 do 104

Zabawa jest nauką, nauka zabawą. Szpital Śląski w Cieszynie wraz z Drewnianym Centrum Rozrywki w Cieszynie oraz Fundacją Zdrowia Śląska Cieszyńskiego zapraszają dzieci, rodziców, dziadków, terapeutów osób po udarach oraz opiekunów osób starszych na spotkanie, podczas którego każdy – bez względu na wiek – będzie mógł sprawdzić i zaangażować myślenie, kreatywność oraz sprawdzić pomysłowość. Wydarzenie rozpocznie się 2 grudnia (sobota) o godz. 10.00, w sali konferencyjnej Pawilonu Diagnostyczno-Zabiegowego Szpitala Śląskiego (wejście od ul. Chrobrego), wstęp bezpłatny.

• I Naolziańskie Senioralia

30 września, podczas I edycji Nadolziańskich Senioraliów - na terenie  Browaru Zamkowego -  Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego przygotowała stoisko, na którym oprócz różnych informacji można było skorzystać z bezpłatnych badań i konsultacji.  Cieszyńskie Pogotowie Ratunkowe zapewniło także pokaz ratownictwa medycznego. Mariusz Kamiński i Mateusz Pietrzykowski zapoznali z udzielaniem pierwszej pomocy.

• Człowiek nie ma swojego portu, a czas nie ma brzegu. On płynie a my przemijamy...

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego bardzo dziękuje Rodzinie Syrokosz za przekazane środki.