Archiwum

Wydarzenia archiwalne.

• Fundacja z wizytą w Goleszowie

2 marca br. odbył się - po raz piąty - Babski Comber w Goleszowie, podczas którego pracownice Szpitala Śląskiego w Cieszynie przeprowadziły badania profilaktyczne wśród zebranych pań. Badanie poziomu  cukru, ciśnienie, nauka prawidłowego mycia rąk i to na co, czekały uczestniczki; prelekcja na temat seksualności kobiet w różnym wieku. Podczas spotkania zebrano 250 zł, które zasilą pulę środków przeznaczonych na nowe sztuczne nerki.

Babski Comber  zorganizował - z okazji międzynarodowego Dnia Kobiet - GOK w Goleszowie, a Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego przygotowała "atrakcje" medyczne. Dziękujemy serdecznie paniom: Beacie Czernik, Leokadii Gawlas-Karczmarczyk, Helenie Harok oraz Bożenie Hoinkes za poświęcenie swojego wolnego czasu dla reklamy zbiórki na zakup dwóch sztucznych nerek.

• Karnawałowa zbiórka

Podczas karnawałowego koncertu Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej im. Janiny Marcinkowej, który odbył się 23 lutego br. w Teatrze im.A.Mickiewicza, tancerze zebrali 2410 zł. Środki te zasilą pulę przeznaczoną docelowo na zakup dwóch sztucznych nerek dla Stacji Dializ Szpitala Śląskiego w Cieszynie.

Kolejny koncert już 24 marca w Goleszowie, szczegóły na stronie Fundacji.

• Pierwszy koncert charytatywny już za nami

W ostatni piątek (16.02) w Cieszyńskim Ośrodku Kultury w Cieszynie odbył się pierwszy z zaplanowanych koncertów charytatywnych, z których zebrane środki zostaną przeznaczone na zakup dwóch sztucznych nerek dla cieszyńskiej Stacji Dializ. Po koncercie, ze sprzedaży biletów - po odliczeniu obowiązującego podatku - Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego otrzymała przekaz o wartości ponad 1536,50 zł wraz z kilkoma wspaniałymi obrazami, przeznaczonymi na aukcję.

Z całego serca dziękujemy  Adamowi Cieślarowi, dyrektorowi COK, za poświęcenie czasu i energii dla organizacji koncertu, który zachwycił i na długo pozostanie w naszych wspomnieniach. Dziękujemy tym, którzy - mimo późnej pory, zmienionej w ostatniej chwili - przyszli i wsparli nas w tej szlachetnej akcji. Zapraszamy na następne koncerty, najbliższy 23 lutego w cieszyńskim teatrze.

• "Wszystko umiera, tylko pamięć dobrych uczynków nie ginie"

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego bardzo dziękuje Rodzinie śp. Wiesława Pitury za przekazane 420 zł. Środki zostały zebrane podczas pogrzebu.

Zgodnie z decyzją żony Mirosławy środki zostaną przekazane na zakup sztucznych nerek dla Stacji Dializ Szpitala Śląskiego w Cieszynie.

• Drugi koncert charytatywny - Cieszyn

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego z radością zaprasza na koncerty Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej im. J. Marcinkowej. Podczas drugiego (23 lutego br.) będą zbierane datki na zakup sztucznych nerek dla cieszyńskiej Stacji Dializ.

• Pierwszy koncert charytatywny - Cieszyn

Cieszyński Ośrodek Kultury, Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego i miasto Cieszyn zapraszają na Koncert Charytatywny dla Szpitala Śląskiego w Cieszynie na zakup 2 sztucznych nerek. Koncert odbędzie się w sobotę 16 lutego, o godz. 19.00 w Domu Narodowym. Godzina koncertu została przesunięta.

Wykonawcami będą: Edyta Cymer i Michał Kasztura, Norman Power + Another Pink Floyd, Mażoretki - Cieszyńskie Gwiazdeczki, Sabina Broda i Akademia Dźwięku, Teatr Na Dłoni pod kierunkiem Sebastiana Chmiela i inni. Bilety w cenie 20 zł do nabycia w recepcji Domu Narodowego.

• Rozliczenie finansowe z działalności FZŚC za rok 2018

Przychody FZŚC          -  295 078,32 zł

w tym dary rzeczowe - 143 779,00 zł

w tym: 1%                   -    71 852,11 zł

Dla Szpitala Śląskiego przekazano - 196 566,03 zł

w tym: dary rzeczowe - 143 779,00 zł

Dla Cieszyńskiego Pogotowia Ratunkowego - sprzęt o wartości 17 290,00 zł

dla Jasia i Klaudii - 4 345,29 zł

• Listopadowe zakupy Fundacji

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego wyasygnowała prawie 15 tys. zł na zakup sprzętu i narzędzi dla oddziałów cieszyńskiego szpitala.

O kolejne narzędzia chirurgiczne wzbogacił się Oddział chirurgii urazowo-ortopedycznej (2 701,63 zł) oraz Oddział otolaryngologiczny (7 463,60 zł). Specjalne krzesło- wagę z transmisją zostało przekazane na Oddział obserwacyjno-zakaźny (4750,00 zł).

• 100 sadzonek na 100-lecie

Aby uczcić 100-lecie odzyskania przez Polskę Niepodległości, Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego pragnie pozostawić ślad tego doniosłego wydarzenia w zabytkowym parku Szpitala Śląskiego w Cieszynie w postaci zasadzonych drzew. W związku z tym zwróciła się do Nadleśnictwa w Ustroniu z prośbą o podarowanie 100 szt. sadzonek buka zwyczajnego, którymi został obsadzony szpitalny park.

Nadleśniczy mgr inż. Leon Mijal wybrał sadzonki buka zwyczajnego ze względu nie tylko na jego piękno i zalety ekologiczne, ale także na jego symbolikę - jest drzewem szczęśliwym. Fundacja wspólnie z Nadleśnictwem chce podarować to szczęście innym – pacjentom Szpitala Śląskiego w Cieszynie.

• "Wszystko umiera, tylko pamięć dobrych uczynków nie ginie"

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego bardzo dziękuje Rodzinie śp. Piotra Juroszka z Wisły za przekazane 4000 zł. Środki zostały zebrane podczas pogrzebu.

Zgodnie z decyzją Rodziny - w podziękowaniu za opiekę nad Chorym - środki zostaną przekazane na zakup krzesła do pobierania materiału biologicznego dla Oddziału obserwacyjno-zakaźnego Szpitala Ślaskiego w Cieszynie.