Archiwum

Wydarzenia archiwalne.

• 1565 zł na Koncercie In Memorian

Podczas dorocznego Koncertu Karol Stryja In Memorian, który odbył się w ostatnią niedzielę w Kościele Jezusowym w Cieszynie, przedstawiciele Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego zebrali 1565 zł. Uzbierane środki zostaną przeznaczone na dofinansowanie zakupu videoduodenoskopu dla Oddziału chirurgii ogólnej Szpitala Śląskiego w Cieszynie.

Serdecznie dziękujemy wszystkim Darczyńcom.

• Święto organizacji pozarządowych

16 września Fundacja Zdrowia Ślaska Cieszyńskiego serdecznie zaprasza na I Festiwal Organizacji Pozarządowych, który odbędzie się w ramach Cieszyńskiego Przekładańca na cieszyńskim Rynku. W ramach festiwalu zaprezentują się 32 organizacje z terenu powiatu cieszyńskiego. Od godz. 14.00 do 19.00 będzie można zapoznać się z prezentacjami i stoiskami organizacji.

• Potomek dębu Cysterów zyskał patrona

Dąb wyhodowany z żołędzi dębu "Cysters", najstarszego drzewa rosnącego na terenie dawnego opactwa cysterskiego w Rudach, posadzony w szpitalnym parku 28 lipca ubiegłego roku – zyskał swego Patrona.

• Odszedł założyciel Fundacji

13 lipca 2017 roku zmarł dr n.med. Maciej Krzanowski, senator, założyciel Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego oraz Stowarzyszenia im. Hrabiny Gabrieli Thun na Rzecz Rozbudowy Szpitala Śląskiego w Cieszynie, laureat Srebrnej Cieszynianki, odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

• Ponad 11 tys. zebranych na koncercie

Podczas koncertu Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny, który odbył się w ostatni piątek (16.06.2017 r.) w Kościele Jezusowym w Cieszynie, przedstawiciele Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego zebrali 11 863, 37 zł. Środki zostaną przeznaczone na zakup videoduodenoskopu dla Szpitala Śląskiego w Cieszynie.

Zarząd Fundacji na ręce Biskupa Diecezji Cieszyńskiej Adriana Korczago i Proboszcza Kościoła Jezusowego ks. Janusza Sikory składają serdeczne podziękowania za pomoc w organizacji oraz ogłoszeniu zbiórki pieniężnej na zakup tak potrzebnej aparatury medycznej.

Wspaniały koncert "Solus Christus" został przygotowany z myślą o obchodach jubileuszu 500-lecia Reformacji.

• Halina Wenglorz - członek Rady Fundacji podczas goleszowskiego koncertu

Zbiórka podczas koncertu w Goleszowie

Dzięki uprzejmości Jolanty Warsińskiej - Dyrektor GOK-u w Goleszowie przedstawicielka naszej Fundacji miała możliwość przeprowadzić zbiórkę podczas koncertu Jacka Silskiego, który odbył się 19 lutego br.

• Rozliczenie finansowe za rok 2016

• Zbiórka na videoduodenoskop

Do dzisiejszego dnia Fundacja zebrała - na planowany zakup videoduodenoskopu - łącznie 26 288,91 zł. To zaledwie 1/14 potrzebnych środków. Mamy nadzieję, że otworzą się serca mieszkańców Ziemi Cieszyńskiej i niezbędna kwota znajdzie się szybko na  koncie FZŚC.

• Spotkanie z Darczyńcą

14 łóżek z napędem hydraulicznym oraz elektrycznym, 16 szafek przyłóżkowych, stolik zabiegowy, wytwornica lodu, wiertarki chirurgiczne to sprzęt, który trafił do Szpitala Śląskiego. Łączna wartość aparatury wynosi 30 900 złotych.

• Fundacja bogatsza o wpływy z 1%

W ostatnich dniach na konto Fundacji wpłynęły środki z tytułu odpisu 1% podatku w wysokości 68 483,85 zł.

To o 8 256,86 zł więcej niż w roku 2015.