Archiwum

Wydarzenia archiwalne.

• Dziękujemy za bezcenny dar serca

Szanowni Państwo, Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego dziękuje za niezwykłą empatię i życzliwość, która przełożyła się na imponujący wynik zebranych - do dnia dzisiejszego - łącznie ponad 70 000 zł.

• Fundacja apeluje: razem zwalczmy epidemię!

Apel do mieszkańców i przedsiębiorców!

Szanowni Państwo w związku z zaistniałą sytuacją w kraju i na świecie dotyczącą zagrożenia epidemiologicznego i rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2  zaistniała pilna potrzeba pomocy w zakupach środków ochrony i sprzętu do zwalczania koronawirusa. Szpital Śląski w Cieszynie oraz Cieszyńskie Pogotowie Ratunkowe dołączyli do walki z pandemią o skali trudnej do wyobrażenia i robią wszystko, aby nasze społeczeństwo czuło się bezpiecznie. Niezbędna jest bieżąca dostępność środków ochronnych dla chorych i personelu, na dzień dzisiejszy jest to najważniejsza potrzeba.

W związku z powyższym Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego rozpoczyna akcję zbierania środków na ten cel. Wpłat można dokonywać bezpośrednio na konto fundacji:

PKO BP  97 1020 1390 0000 6602 0019 0280 z dopiskiem: KORONAWIRUS . Bardzo prosimy o wsparcie tej inicjatywy - zdrowie jest przecież najważniejsze !

Lub na portalu POMAGAM  Podsumowanie zbiórki na dzień 20.04.2020 r., to 71 120 zł. Z całego serca dziękujemy.

• Fundacja na Babskim Combrze

Nie tylko zabawą człowiek żyje, stąd nietypowy pomysł na zareklamowanie 1% z podatku, na który wpadła Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego.

• Nowe wyzwanie przed Fundacją

Kolejny rok pracy Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego i kolejne wyzwanie o niebagatelnej wartości i znaczeniu - USG Dopplera dla cieszyńskiej Stacji Dializ. Koszt zakupu aparatu to 90 000,00 zł.

Wspieram

• Ulga dla chorych - nowy zakup

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego zakupiła dla pacjentów Oddziału Rehabilitacji Szpitala Śląskiego w Cieszynie wózek wspomagający przewożenie chorego, o wartości 2700 zł. Wózek będzie przydatny szczególnie dla osób z wrodzoną i nabytą dysfunkcją narządów ruchu.

• Rozliczenie FZŚC za rok 2019

Przychody Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego za rok 2019 wyniosły ogółem 188 405,67 zł. W tym suma 78 384,40 zł pochodzi od wpłacających z tytułu 1%. Dla Szpitala Śląskiego w Cieszynie została zakupiona aparatura za łączną kwotę 109 147,16 zł, a Cieszyńskie Pogotowie Ratunkowe otrzymało łącznie 15 230,00 zł. Na leczenie Klaudii, Jasia i Remigiusza przekazano 2 635,60 zł.

Wszystkim, którzy pomogli nam zbierać środki na zakup sprzętu ratującego życie z całego serca gorąco dziękujemy.

• Stacja Dializ z imieniem Fundacji

Od 8 listopada 2019 roku cieszyńska Stacja Dializ nosi zaszczytne imię Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego. Imię zostało nadane podczas uroczystego spotkania Zarządu Fundacji, dyrekcji Szpitala Śląskiego w Cieszynie, władz powiatu i miasta oraz przedstawicieli mediów. Podczas wydarzenia oficjalnie przekazano 2 sztuczne nerki, które zostały zakupione za zebrane środki.

• Fundacja zaprasza do szpitalnej galerii

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego od ponad 27 lat zbiera i gromadzi środki na zakup potrzebnej aparatury medycznej dla Szpitala Śląskiego w Cieszynie. W grudniu 2019r. i styczniu 2020r. w Galerii Zmiennej przy ulicy Bielskiej 4 Fundacja zaprezentowała obrazy artystów, które można zakupić i tym samym dołożyć się do szczytnego celu.

• Kupiliśmy 2 nerki

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego przekazała cieszyńskiej Stacji dializ 2 sztuczne nerki. Sprzęt o łącznej wartości 73 440,00 zł , po wielu tygodniach mozolnego zbierania środków, został oddany pacjentom już w marcu br. Darczyńcy wpłacili na celowe konto 32 062,50 zł, reszta została pokryta przez Fundację. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do zakupu nowych sztucznych nerek, bez nich inni nie mogą żyć.

Nadal zbieramy na aparaturę do hemodializ, ponieważ - przy całodobowej pracy - szybko się eksploatują, a pacjentów przybywa. Serdecznie zapraszamy do współpracy z Fundacją Zdrowia Śląska Cieszyńskiego.

• Nowy sprzęt dla Centralnej sterylizatorni

Nowoczesny 10 KIT ATTEST SUPER RAPID I 490  otrzymała Centralna Sterylizatornia Szpitala Śląskiego w Cieszynie. Nowy sprzęt, o wartości 10 086,00 zł przekazała Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego.

19408