Archiwum

Wydarzenia archiwalne.

• Drugi koncert charytatywny - Cieszyn

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego z radością zaprasza na koncerty Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej im. J. Marcinkowej. Podczas drugiego (23 lutego br.) będą zbierane datki na zakup sztucznych nerek dla cieszyńskiej Stacji Dializ.

• Pierwszy koncert charytatywny - Cieszyn

Cieszyński Ośrodek Kultury, Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego i miasto Cieszyn zapraszają na Koncert Charytatywny dla Szpitala Śląskiego w Cieszynie na zakup 2 sztucznych nerek. Koncert odbędzie się w sobotę 16 lutego, o godz. 19.00 w Domu Narodowym. Godzina koncertu została przesunięta.

Wykonawcami będą: Edyta Cymer i Michał Kasztura, Norman Power + Another Pink Floyd, Mażoretki - Cieszyńskie Gwiazdeczki, Sabina Broda i Akademia Dźwięku, Teatr Na Dłoni pod kierunkiem Sebastiana Chmiela i inni. Bilety w cenie 20 zł do nabycia w recepcji Domu Narodowego.

• Rozliczenie finansowe z działalności FZŚC za rok 2018

Przychody FZŚC          -  295 078,32 zł

w tym dary rzeczowe - 143 779,00 zł

w tym: 1%                   -    71 852,11 zł

Dla Szpitala Śląskiego przekazano - 196 566,03 zł

w tym: dary rzeczowe - 143 779,00 zł

Dla Cieszyńskiego Pogotowia Ratunkowego - sprzęt o wartości 17 290,00 zł

dla Jasia i Klaudii - 4 345,29 zł

• Listopadowe zakupy Fundacji

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego wyasygnowała prawie 15 tys. zł na zakup sprzętu i narzędzi dla oddziałów cieszyńskiego szpitala.

O kolejne narzędzia chirurgiczne wzbogacił się Oddział chirurgii urazowo-ortopedycznej (2 701,63 zł) oraz Oddział otolaryngologiczny (7 463,60 zł). Specjalne krzesło- wagę z transmisją zostało przekazane na Oddział obserwacyjno-zakaźny (4750,00 zł).

• 100 sadzonek na 100-lecie

Aby uczcić 100-lecie odzyskania przez Polskę Niepodległości, Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego pragnie pozostawić ślad tego doniosłego wydarzenia w zabytkowym parku Szpitala Śląskiego w Cieszynie w postaci zasadzonych drzew. W związku z tym zwróciła się do Nadleśnictwa w Ustroniu z prośbą o podarowanie 100 szt. sadzonek buka zwyczajnego, którymi został obsadzony szpitalny park.

Nadleśniczy mgr inż. Leon Mijal wybrał sadzonki buka zwyczajnego ze względu nie tylko na jego piękno i zalety ekologiczne, ale także na jego symbolikę - jest drzewem szczęśliwym. Fundacja wspólnie z Nadleśnictwem chce podarować to szczęście innym – pacjentom Szpitala Śląskiego w Cieszynie.

• "Wszystko umiera, tylko pamięć dobrych uczynków nie ginie"

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego bardzo dziękuje Rodzinie śp. Piotra Juroszka z Wisły za przekazane 4000 zł. Środki zostały zebrane podczas pogrzebu.

Zgodnie z decyzją Rodziny - w podziękowaniu za opiekę nad Chorym - środki zostaną przekazane na zakup krzesła do pobierania materiału biologicznego dla Oddziału obserwacyjno-zakaźnego Szpitala Ślaskiego w Cieszynie.

• Nowoczesne EKG dla Szpitala Śląskiego

Dwa nowoczesne aparaty EKG wraz z wózkami Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego przekazała na potrzeby Szpitala Śląskiego w Cieszynie. Urządzenia trafiły do Oddziału nefrologicznego i Poradni kardiologicznej. Fundatorem jednego z nich  jest Daedong System Poland Sp z o.o. w Cieszynie. Wartość kompletu to 10 152,00 zł.

• Ponad 190 badań każdego dnia czyli cieszyński przekładaniec z seniorami

14 i 15 września, od godzin południowych do wieczornych mieszkańcy Cieszyna, i nie tylko, mimo niesprzyjającej aury licznie przybyli na rynek, by uczestniczyć w II Nadolziańskich Senioraliach oraz w II Festiwalu Organizacji Pozarządowych. Na cieszyńskim rynku rozłożono stoiska przy których można było uzyskać różnego rodzaje informacji i porad.

• Nowe narzędzia chirurgiczne dla szpitalnych oddziałów

Fundacja Zdrowia Ślaska Cieszyńskiego zakupiła dla Oddziałów Chirurgii Urazowo-Ortopedycznej oraz Chirurgii Ogólnej Szpitala Śląskiego w Cieszynie nowe narzędzia chirurgiczne o łącznej wartości 15 047,48 zł. Są to m.in. dżwignie kostne, igłotrzymacze, ustalacze odłamów kostnych, kleszcze, nożyczki chirurgiczne, rozwieracze, kleszczyki naczyniowe i jelitowe. Nowe narzędzia uzupełnią zestawy chirurgiczne, które pozwalają na bezpieczniejsze wykonywania zabiegów operacyjnych.

• Nowe biuro Fundacji

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego zmieniła miejsce swojej siedziby. Obecnie - w poniedziałki i czwartki - przyjmuje zainteresowanych w nowym biurze, które znajduje się w Pawilonie Łóżkowym Szpitala Śląskiego w Cieszynie, na poziomie "0" (obok wind dla odwiedzających), pokój 02, serdecznie zapraszamy. Pozostałe dane kontaktowe pozostały bez zmian.