Archiwum

Wydarzenia archiwalne.

• Nowy zakup dla laryngologii

Oddział otolaryngologiczny Szpitala Śląskiego w Cieszynie wzbogacił się o nowy sprzęt operacyjny. FZŚC zakupiła - dla potrzeb Bloku Operacyjnego - nowoczesny, wysokiej jakości laparoskop "endolook" o łącznej wartości 10 184,40 zł.

• Piękne podziękowania

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego rozpoczęła dynamiczną akcję gromadzenia środków na zakup brakujących 2 sztucznych nerek dla cieszyńskiej Stacji Dializ. Na apel odpowiedziało wiele osób, w różny sposób zasilający nasze konto. Dziękujemy za Wasze dobre serca, za wrażliwość na ludzkie nieszczęście, za empatię i zrozumienie, że niewiele trzeba, aby ktoś mógł żyć spokojnie wiedząc, że w następny dzień będzie czekać na niego pełnosprawny sprzęt. Hemodializy robi się cztery razy w tygodniu, co znaczy, że cztery razy w tygodniu każdy pacjent podłączany jest do sztucznej nerki. Dla nich to jedyna droga życia. Dziękujemy w ich imieniu.

Przed nami koncerty charytatywne, z których zebrane środki trafią do puli przeznaczonej na zakup sztucznych nerek. Zapraszamy i życzymy wielu wrażeń.

• Trzeci koncert charytatywny - Goleszów

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego, wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Goleszowie, zaprasza na kolejny z cyklu koncertów charytatywnych, który odbędzie się 24 marca, o godz. 17.00. Dochód z koncertu będzie przeznaczony na zakup 2 sztucznych nerek dla cieszyńskiej Stacji Dializ.

• Pilnie potrzebne 2 sztuczne nerki!

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego rozpoczęła zbiórkę na 2 sztuczne nerki dla cieszyńskiej Stacji Dializ. Niestety, 2 pracujące nie nadają się do dalszego użytkowania. Ze względu na bezpieczeństwo chorych zostały wycofane. Pragniemy zebrać ok 74 tys. zł, to trudne zadanie. Planujemy koncerty charytatywne (szczegóły niebawem), wyślemy prośby do gmin i mediów, zamieściliśmy apel na stronie pomagam.pl. Zbiórka została już opublikowana i jest dostępna dla wszystkich pod adresem: pomagam.pl/29dsbamn
    Cieszyńska Stacja Dializ ma 13 stanowisk i 18 sztucznych nerek, wykonuje - całodobowo - 1000 zabiegów miesięcznie. Żywotność jednej nerki to 5 lat. Życie nie ma ceny, my chcemy pomóc, jak umiemy. Dołącz do nas. Dziękujemy za każdy życzliwy gest.

• Fundacja z wizytą w Goleszowie

2 marca br. odbył się - po raz piąty - Babski Comber w Goleszowie, podczas którego pracownice Szpitala Śląskiego w Cieszynie przeprowadziły badania profilaktyczne wśród zebranych pań. Badanie poziomu  cukru, ciśnienie, nauka prawidłowego mycia rąk i to na co, czekały uczestniczki; prelekcja na temat seksualności kobiet w różnym wieku. Podczas spotkania zebrano 250 zł, które zasilą pulę środków przeznaczonych na nowe sztuczne nerki.

Babski Comber  zorganizował - z okazji międzynarodowego Dnia Kobiet - GOK w Goleszowie, a Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego przygotowała "atrakcje" medyczne. Dziękujemy serdecznie paniom: Beacie Czernik, Leokadii Gawlas-Karczmarczyk, Helenie Harok oraz Bożenie Hoinkes za poświęcenie swojego wolnego czasu dla reklamy zbiórki na zakup dwóch sztucznych nerek.

• Karnawałowa zbiórka

Podczas karnawałowego koncertu Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej im. Janiny Marcinkowej, który odbył się 23 lutego br. w Teatrze im.A.Mickiewicza, tancerze zebrali 2410 zł. Środki te zasilą pulę przeznaczoną docelowo na zakup dwóch sztucznych nerek dla Stacji Dializ Szpitala Śląskiego w Cieszynie.

Kolejny koncert już 24 marca w Goleszowie, szczegóły na stronie Fundacji.

• Pierwszy koncert charytatywny już za nami

W ostatni piątek (16.02) w Cieszyńskim Ośrodku Kultury w Cieszynie odbył się pierwszy z zaplanowanych koncertów charytatywnych, z których zebrane środki zostaną przeznaczone na zakup dwóch sztucznych nerek dla cieszyńskiej Stacji Dializ. Po koncercie, ze sprzedaży biletów - po odliczeniu obowiązującego podatku - Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego otrzymała przekaz o wartości ponad 1536,50 zł wraz z kilkoma wspaniałymi obrazami, przeznaczonymi na aukcję.

Z całego serca dziękujemy  Adamowi Cieślarowi, dyrektorowi COK, za poświęcenie czasu i energii dla organizacji koncertu, który zachwycił i na długo pozostanie w naszych wspomnieniach. Dziękujemy tym, którzy - mimo późnej pory, zmienionej w ostatniej chwili - przyszli i wsparli nas w tej szlachetnej akcji. Zapraszamy na następne koncerty, najbliższy 23 lutego w cieszyńskim teatrze.

• "Wszystko umiera, tylko pamięć dobrych uczynków nie ginie"

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego bardzo dziękuje Rodzinie śp. Wiesława Pitury za przekazane 420 zł. Środki zostały zebrane podczas pogrzebu.

Zgodnie z decyzją żony Mirosławy środki zostaną przekazane na zakup sztucznych nerek dla Stacji Dializ Szpitala Śląskiego w Cieszynie.

• Drugi koncert charytatywny - Cieszyn

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego z radością zaprasza na koncerty Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej im. J. Marcinkowej. Podczas drugiego (23 lutego br.) będą zbierane datki na zakup sztucznych nerek dla cieszyńskiej Stacji Dializ.

• Pierwszy koncert charytatywny - Cieszyn

Cieszyński Ośrodek Kultury, Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego i miasto Cieszyn zapraszają na Koncert Charytatywny dla Szpitala Śląskiego w Cieszynie na zakup 2 sztucznych nerek. Koncert odbędzie się w sobotę 16 lutego, o godz. 19.00 w Domu Narodowym. Godzina koncertu została przesunięta.

Wykonawcami będą: Edyta Cymer i Michał Kasztura, Norman Power + Another Pink Floyd, Mażoretki - Cieszyńskie Gwiazdeczki, Sabina Broda i Akademia Dźwięku, Teatr Na Dłoni pod kierunkiem Sebastiana Chmiela i inni. Bilety w cenie 20 zł do nabycia w recepcji Domu Narodowego.

19408