Archiwum

Wydarzenia archiwalne.

• Fundacja na pogórskim pikniku

14 sierpnia br. odbył się pierwszy Piknik Historyczny upamiętniający walkę polskich żołnierzy z dywizją Wehrmachtu stoczoną 2 września 1939 roku na Pogórskim Kopcu. Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego dołączyła do organizatorów ustawiając - przy wojskowym szpitalu - swoje stanowisko.

• Od lewej: Leon Mijal, Helena Harok, Jerzy Stanieczek, Janusz Martynek

Potomek dębu cystersów posadzony w cieszyńskim szpitalu

28 lipca br. - w ramach jubileuszu 25-lecia Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego - w zabytkowym parku Szpitala Śląskiego w Cieszynie został posadzony dąb wyhodowany z żołędzi dębu "Cysters" - najstarszego drzewa rosnącego na terenie dawnego opactwa cysterskiego w Rudach.

• Ćwierćwiecze Fundacji

W piątkowe popołudnie, 13 maja w Szpitalu Śląskim w Cieszynie odbyły się uroczystości związane z jubileuszem 25-lecia Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego. Obchody uświetniło odsłonięcie pomnika będącego hołdem dla wszystkich darczyńców, którzy przez lata inwestowali w zakupy aparatury medycznej dla cieszyńskiego szpitala. Znakomity występ Ewy Jaślar-Walickiej – znanej harfistki – był wdzięcznym zakończeniem tego dnia.

• Fundacja współfinansowała modernizację gabinetu laryngologicznego

Szpital Śląski uruchomił - po modernizacji - w pełni wyposażony, nowoczesny gabinet zabiegowy na oddziale otolaryngologicznym. Łączny koszt inwestycji wyniósł 55 tysięcy złotych. Uroczyste otwarcie gabinetu, którego remont wsparł finansowo - wpłacając na konto FZŚC -Henryk Smykowski, syn wieloletniego byłego ordynatora oddziału, odbyło się 15 kwietnia 2016r.

11961