Archiwum

Wydarzenia archiwalne.

• Ponad 11 tys. zebranych na koncercie

Podczas koncertu Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny, który odbył się w ostatni piątek (16.06.2017 r.) w Kościele Jezusowym w Cieszynie, przedstawiciele Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego zebrali 11 863, 37 zł. Środki zostaną przeznaczone na zakup videoduodenoskopu dla Szpitala Śląskiego w Cieszynie.

Zarząd Fundacji na ręce Biskupa Diecezji Cieszyńskiej Adriana Korczago i Proboszcza Kościoła Jezusowego ks. Janusza Sikory składają serdeczne podziękowania za pomoc w organizacji oraz ogłoszeniu zbiórki pieniężnej na zakup tak potrzebnej aparatury medycznej.

Wspaniały koncert "Solus Christus" został przygotowany z myślą o obchodach jubileuszu 500-lecia Reformacji.

• Halina Wenglorz - członek Rady Fundacji podczas goleszowskiego koncertu

Zbiórka podczas koncertu w Goleszowie

Dzięki uprzejmości Jolanty Warsińskiej - Dyrektor GOK-u w Goleszowie przedstawicielka naszej Fundacji miała możliwość przeprowadzić zbiórkę podczas koncertu Jacka Silskiego, który odbył się 19 lutego br.

• Rozliczenie finansowe za rok 2016

• Zbiórka na videoduodenoskop

Do dzisiejszego dnia Fundacja zebrała - na planowany zakup videoduodenoskopu - łącznie 26 288,91 zł. To zaledwie 1/14 potrzebnych środków. Mamy nadzieję, że otworzą się serca mieszkańców Ziemi Cieszyńskiej i niezbędna kwota znajdzie się szybko na  koncie FZŚC.

• Spotkanie z Darczyńcą

14 łóżek z napędem hydraulicznym oraz elektrycznym, 16 szafek przyłóżkowych, stolik zabiegowy, wytwornica lodu, wiertarki chirurgiczne to sprzęt, który trafił do Szpitala Śląskiego. Łączna wartość aparatury wynosi 30 900 złotych.

• Fundacja bogatsza o wpływy z 1%

W ostatnich dniach na konto Fundacji wpłynęły środki z tytułu odpisu 1% podatku w wysokości 68 483,85 zł.

To o 8 256,86 zł więcej niż w roku 2015.

• Videoduodenoskop dla chirurgii

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego rozpoczęła zbieranie środków na zakup bardzo drogiego urządzenia medycznego dla cieszyńskiego Oddziału Chirurgii Ogólnej. Wartość urządzenia to 360 200 zł.

• Fundacja na pogórskim pikniku

14 sierpnia br. odbył się pierwszy Piknik Historyczny upamiętniający walkę polskich żołnierzy z dywizją Wehrmachtu stoczoną 2 września 1939 roku na Pogórskim Kopcu. Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego dołączyła do organizatorów ustawiając - przy wojskowym szpitalu - swoje stanowisko.

• Od lewej: Leon Mijal, Helena Harok, Jerzy Stanieczek, Janusz Martynek

Potomek dębu cystersów posadzony w cieszyńskim szpitalu

28 lipca br. - w ramach jubileuszu 25-lecia Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego - w zabytkowym parku Szpitala Śląskiego w Cieszynie został posadzony dąb wyhodowany z żołędzi dębu "Cysters" - najstarszego drzewa rosnącego na terenie dawnego opactwa cysterskiego w Rudach.

• Ćwierćwiecze Fundacji

W piątkowe popołudnie, 13 maja w Szpitalu Śląskim w Cieszynie odbyły się uroczystości związane z jubileuszem 25-lecia Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego. Obchody uświetniło odsłonięcie pomnika będącego hołdem dla wszystkich darczyńców, którzy przez lata inwestowali w zakupy aparatury medycznej dla cieszyńskiego szpitala. Znakomity występ Ewy Jaślar-Walickiej – znanej harfistki – był wdzięcznym zakończeniem tego dnia.