Duży zakup dla cieszyńskiego pogotowia

Cieszyńskie Pogotowie Ratunkowe otrzymało od Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego 80 000 zł z przeznaczeniem na zakup środków ochrony osobistej. Zamówione zostały kombinezony, rękawice i maseczki, z których skorzystają lekarze i ratownicy medyczni.

Personel pogotowia  wykonuje zawód podwyższonego ryzyka, szczególnie teraz, w czasie gdy na całym świecie trwa walka z koronawirusem. Warunki są ekstremalnie trudne i to właśnie ratownicy stoją na pierwszej linii frontu pracując na wielogodzinnych dyżurach. Po pacjentów z podejrzeniem zakażenia przyjeżdżają specjalnie oddelegowane zespoły. Zabezpieczeniem są dla nich stroje ochronne, których brakuje we wszystkich placówkach. Zachowanie zasad bezpieczeństwa to priorytet. Zadbajmy o nich a tym samym i o siebie. Dziękujemy wszystkim darczyńcom za wpłaty na rzecz walki z epidemią.