Działania Fundacji 2020

W imieniu Zarządu i Rady Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego pragnę serdecznie podziękować Wszystkim Darczyńcom za finansowe wspieranie naszej misji w tym trudnym dla nas wszystkich czasie. Obecny rok pokazał jak bardzo nasze społeczeństwo - mieszkańcy naszego regionu potrafią zadbać o wspólne dobro jakim jest wspieranie działań związanych z ochroną zdrowia.

Informujemy, że uzyskane środki finansowe zostały wykorzystane zgodnie z przeznaczeniem i sugestią Darczyńców .

Wydatki Statutowe – 516 320,32 zł. + dar rzeczowy lodówka 1 946,90

Zakup maseczek kombinezonów oraz innych rzeczy ochrony osobistej przekazane Szpitalowi, Cieszyńskiemu Pogotowiu Ratunkowemu oraz Państwowym Domom Pomocy Społecznej.

Zakupiona aparatura dla Szpitala to kwota 377 076,52 , na potrzeby Oddziału Obserwacyjno-Zakaźnego, Stacji Dializ, Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Sali Operacyjnej, SOR, Oddziału Urologii.

Szpital

- ZESTAW TikiSTART – Specjalistyczne maski wielorazowe (sala operacyjna) - 39 040,20 zł.

- Maseczki- (materiały do szycia) - 2 040,54 zł.

- Aparat do znieczulania - 159 840,00 zł. przeznaczony w szczególności przy porodzie metodą cesarskiego cięcia. Z urządzenia korzystać będą pacjenci leczeni z powodu COVID – 19 , wymagający interwencji chirurgicznej.

- VIDEOLARYGOSKOP - SALA OPERACYJNA - 9 900,00 zł. urządzenie pomocnicze przy intubacji, w celu zapewnienia drożności dróg oddechowych.

- Głowica Kardiologiczna - 7 000,00 zł. SOR

- Lampa czołowa – 9 755,78 zł. Oddział Otolaryngologia

- USG – 94 500,00 zł. - Oddział Urologiczny (dopłata do zakupu USG) do diagnozowania pacjentów w szczególności z nowotworami układu moczowo-płciowego ( kwota przekazana z 1%)

• USG CHISION - 55 000,00 zł. do jamy brzusznej z dodatkową głowicą do badań naczyniowych dla chorych z niewydolnością nerek w trybie pilnym dla STACJI DIALIZ

Cieszyńskie Pogotowie Ratunkowe – 103 500,00 zł.

1) Zakup materiałów do ochrony osobistej w celu zwalczania Covid-19 ( kombinezony,

maseczki, rękawice, płyny dezynfekcyjny) – 80 000,00 zł.

2) Zakup aparatury i urządzeń medycznych – 23 500,00 zł. ( kwota przekazana z 1 %)

- Ventus 300 - Fotokatalityczne urządzenie do dekontaminacji powietrza - 12 054,00 zł

- pulsoksymetry , kapnometry, torby medyczne, termometry

Domy Pomocy Społecznej – 35 743,80 zł.

Środki ochrony osobistej

- Półmaski

- Kombinezony

- Rękawice

Wszelkie działania, które Fundacja Śląska Cieszyńskiego podejmuje od początku swojego istnienia są skierowane na pomoc osobom dotkniętych chorobą. Staramy się wszystkie zebrane środki zamieniać na konkretną aparaturę medyczną służącą nie tylko mieszkańcom Śląska Cieszyńskiego, ale i przebywającym u nas turystom. Bez Państwa wsparcia żadne nasze starania nie mogłyby tak pięknie zamieniać się w konkretną, wymierną pomoc. Dziękujemy.

Z wyrazami szacunku Prezes Janusz Martynek

19885