Fundacja dla seniorów

Z okazji Międzynarodowego Dnia Osób Starszych FZŚC gościła w przyjaznych progach Cieszyńskiego Ośrodka Kultury proponując bezpłatne badania.

Początkiem października cieszyńscy seniorzy zostali zaproszeni na spotkanie ze specjalistami z różnych dziedzin. Na spotkaniu, które miało charakter edukacyjny, dr Anna Kies z Fundacji „Przejrzyj na oczy” zapoznała z tematyką retinopatii cukrzycowej zagrażającej prawidłowemu widzeniu, omówiła także program lekowy dający nadzieję na zdrowie. Profilaktyk społeczny Tomasz Pszczółka z Komendy Powiatowej Policji przedstawił zagrożenia, które dotykają seniorów. O działalności Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego opowiadała Inez Scherle, była prezes tego stowarzyszenia. Z pozytywami terapii oddechowej po zachorowaniu na COVID-19 zapoznała słuchaczy Zuzanna Rutkowska, o właściwym zakładaniu maseczki, a także o satysfakcji z życia i jego dobrostanie mówiła położna Leokadia Gawlas-Kaczmarczyk, obie panie z cieszyńskiego szpitala. Podczas spotkania można było skorzystać z materiałów informacyjnych oraz z bezpłatnego pomiaru saturacji, ciśnienia, poziomu cukru, które wykonywały Magda Caputa, Bożena Puda i Joanna Skórkiewicz ze Szpitala Śląskiego. Stanowisko przygotowała Helena Harok.

22041