Fundacja na Babskim Combrze

Nie tylko zabawą człowiek żyje, stąd nietypowy pomysł na zareklamowanie 1% z podatku, na który wpadła Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego.

Wykorzystując ostatnie dni karnawału pracownice Fundacji i Szpitala Śląskiego w Cieszynie wybrały się na tradycyjny Babski Comber, który odbył się 22 lutego w Gminnym Ośrodku Kultury w Goleszowie. Dla pań biorących w nim udział zostały przygotowane różne atrakcje, w tym możliwość zbadania ciśnienia, poziomu cukru a także „szkolenie z babskiego badania” gruczołu piersiowego. Z pomocą modeli piersi obecne - na zapustach – panie na profesjonalnym i realistycznym modelu nauczyły się technik samokontroli i badania. Część medyczną wieczoru poprowadziły Beata Czernik, Leokadia Gawlas-Kaczmarczyk, Bożena Hoinkes i Helena Harok. Wszystkie panie bawiły się znakomicie, mając okazję do skorzystania z wielu dodatkowych porad m.in. brafitterki i makijażystki.

Babski Comber- wywodząca się ze średniowiecza ludowa zabawa zapustna, odbywająca się dawniej w różnych regionach Polski, zazwyczaj w tłusty czwartek. Obyczaj był niezwykle widowiskowy i zawsze dostarczał dobrej zabawy. Po donośnym, karnawałowym przemarszu pełnym śpiewów i okrzyków, kobiety zaczynały biesiadę. Wyciągały przyniesione trunki oraz jadło i rozpoczynały dyskusje, tańce i gry.