Fundacja na III Senioraliach

W sobotnie popołudnie (18.05) w Cieszyńskim Ośrodku Kultury odbyły się kolejne – już trzecie – Nadolziańskie Senioralnia. Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego zaproponowała bezpłatne badania poziomu cukru, ciśnienia krwi, saturacji (nasycenie krwi tlenem) oraz porady dietetyczne i pokaz właściwego mycia rąk.

Stanowisko obsługiwały panie Beata Czernik, Leokadia Gawlas-Kaczmarczyk, Helena Harok, Bożena Hoinkes oraz Inez Scherle. Od godz. 12.00 do 18.00 wykonano ponad 70 badań, w wyniku których kilka osób zostało skierowanych do Poradni Cukrzycowej celem kontynuacji diagnozy. Z badań skorzystały osoby w różnym wieku i różnych profesji, choroba uchwycona jak najwcześniej daje szansę na wyleczenie.

Clou programu cieszyńskich senioraliów był występ znanego aktora Stanisława Górki, który przedstawił komediowy monodram z piosenkami, a po koncercie odwiedził stanowisko Fundacji. Z badań skorzystała również 95-letnia seniorka, która z poczuciem humoru skomentowała zarówno aktorski popis, jak i ofertę COK. Zainteresowani seniorzy wzięli udział w turnieju szachowym i wysłuchali wykładu na temat bezpieczeństwa seniorów przygotowanego przez Komendę Powiatową Policji w Cieszynie.

FZŚC nie tylko gromadzi środki na zakup aparatury dla pacjentów cieszyńskiego szpitala, ale kiedy zachodzi taka potrzeba proponuje również profilaktyczne bezpłatne badania.