Fundacja na spotkaniu "Od lat 4 do 104"

W pierwszą sobotę grudnia, tuż przed - oczekiwanym przez dzieci - Mikołajem, odbyło się w Szpitalu Śląskim w Cieszynie sympatyczne spotkanie pokoleń. Przy wspólnych grach, zabawach i łamigłówkach spotkały się dzieci wraz z rodzicami i dziadkami. W atmosferze wesołego rozgardiaszu można było przez zabawę się uczyć i przez naukę bawić. Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego również uczestniczyła w tym wydarzeniu informując o działalności i planach.

Pieniądze, które Fundacja przeznacza na zakup sprzętu, pochodzą z wielu źródeł. Jednym z nich jest 1% podatku, przekazywany każdego roku przez podatników. Prowadzone są również różnego rodzaju zbiórki, oraz aukcje. W tym roku  przewidziana jest licytacja 6 obrazów, które zostały przekazane Fundacji przez darczyńców. Na licytację zostanie wystawiony również medal Marii Juroszek – mistrzyni świata w armwrestlingu.

Wciąż trwa zbiórka przedmiotów przeznaczonych na licytację, w związku z czym nie wiemy jeszcze dokładnie, kiedy się ona odbędzie. Jednak, jeżeli znajdzie się jakiś kupiec na określone przedmioty w tym momencie, również może się do nas zgłosić – mówi Helena Harok, prowadząca biuro Fundacji – zbiórki prowadzimy już od 27 lat i od tyluż lat wyposażamy szpital w niezbędne przedmioty, praktycznie na każdym oddziale znajduje się aparatura medyczna, zakupiona przez Fundację Zdrowia Śląska Cieszyńskiego. W ciągu 27 lat działalności, Fundacja zakupiła sprzęt medyczny, o łącznej wartości 9 mln złotych. Przykładowo, sala operacyjna wzbogaciła się o specjalistyczny stół operacyjny, czy też lampy bezcieniowe. Zakupiona została również pompa infuzyjna, sztuczne nerki, czy aparaty do endoskopii. Pełna lista sprzętów, przekazanych szpitalowi znajduje się na stronie internetowej Fundacji – wszystkie przedmioty, które kupujemy są potrzebne, jednak są również bardzo drogie. Aparatura medyczna często ratuje życie, dlatego tak ważne jest, aby szpital miał dostęp do najlepszych rozwiązań technicznych w tym zakresie. My staramy się w jakiś sposób szpital wspomóc i podejmujemy wszelkie działania, aby ta pomoc była jak największa - dodaje H.Harok.

Gry edukacyjne na wydarzenie „Od lat 4 do 104” udostępnili: Drewniane Centrum Rozrywki z Cieszyna oraz firma PILCH z Ustronia. Porad dietetycznych udzielały szpitalne dietetyczki Beata Czernik i Bożena Hoinkes. Można było również porozmawiać z Ireną Jaworską na temat jakości życia, a zainteresowani kondycją swojej pamięci skorzystali z badań przeprowadzonych przez psychologa Weronikę Krzempek ze szpitalnego oddziału. Wydarzenie spotkało się z dużym zainteresowaniem, również gości z drugiej strony Olzy.