Fundacja zbiera na wspieranie działalności Poradni Psychologicznej dla Dzieci i Młodzieży

1 kwietnia 2021 r. została uruchomiona na terenie Szpitala Śląskiego w Cieszynie Poradnia Psychologiczno - Terapeutyczna dla dzieci i młodzieży. Oferuje diagnostykę psychologiczną, leczenie psychoterapeutyczne w trybie ambulatoryjnym oraz interwencje w środowisku. Zespół specjalistów diagnozuje, leczy, wspiera, edukuje i pomaga pacjentom w procesie zdrowienia i powrotu do stabilnego funkcjonowania. Poradnia udziela świadczeń wyłącznie psychologicznych lecz otrzymywane środki finansowe w ramach kontraktu z NFZ są niewystarczające. Stale rośnie zapotrzebowanie na udzielanie świadczeń psychiatrycznych, optymalnym rozwiązaniem byłoby zapewnienie leczenia w Poradni Psychiatrycznej (zatrudnienie psychiatry dzieci i młodzieży) oraz otwarcie Oddziału Dziennego Psychiatrycznego dla Dzieci i Młodzieży. Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego, z okazji swojego jubileuszu, dołączyła się do akcji wspierania pozyskiwania środków dla Poradni. Ci, którzy zechcą nam pomóc mogą wpłacać je bezpośrednio na konto Fundacji z zaznaczeniem na rozwój psychiatrii dziecięcej lub na https://pomagam.pl/9e7ned#

22041