Fundacja ze zdrowiem i starym rockiem w Dębowcu

W słoneczną niedzielę 12 września, przy słynnej dębowieckiej tężni, odbył się rodzinny piknik, na który zaprosili: Gminny Ośrodek Kultury w Dębowcu oraz Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego.

Podczas pikniku można było skorzystać z bezpłatnych badań, porad dietetycznych oraz porad psychologicznych. Mieszkańcy gminy i turyści skorzystali z badania ciśnienia krwi, poziomu cukru oraz badania poziomu natlenienia krwi. Badania mające charakter przesiewowy okazały się bardzo ważne. Jedna z przebadanych osób miała bardzo wysoki poziom cukru, otrzymała zalecenie udania się do Poradni Diabetologicznej.

Stanowisko zdrowia ze strony Fundacji obsługiwali Beata Chrapek, Dominik Chudy- pielęgniarki, Leokadia Gawlas-Kaczmarczyk – położna, Bożena Puda – dietetyczka, Wojciech Zaleski – psycholog. Wszyscy z cieszyńskiego szpitala. Opiekę nad całością sprawowała Helena Harok z Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego.

Oprócz badań, pokaz udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej przeprowadził Marek Pietrzykowski z Cieszyńskiego Pogotowia Ratunkowego.

Było również coś dla ducha i ciała. Wystąpił zespół Weterani Rocka cieszyńskiego ze znanymi rockowymi kawałkami grup Rainbow i Deep Purple oraz własnymi utworami. Dzieci znakomicie bawiły się podczas malowania buzi, a panie z Koła Gospodyń Wiejskich kusiły domowymi wypiekami.i