Fundacyjne USG dla cieszyńskiej Stacji Dializ

W tym trudnym, dla nas wszystkich, czasie informacja o pozytywnym zakończeniu zakupowych negocjacji dla Stacji Dializ  Szpitala Śląskiego w Cieszynie jawi się jak gwiazdka z nieba. Oczekiwany, ze względu na bezpieczeństwo dializowanych, sprzęt dotarł na oddział. Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego przeznaczyła 55 000 zł na zakup aparatury, który zabezpieczy nas i naszych bliskich. Z całego serca dziękujemy wszystkim za każdy najmniejszy odruch serca.

Dializy ratują życie wielu pacjentów, i tych którzy czekają na nową nerkę, i tych którzy - z wielu względów - tej nerki nie dostaną. Cieszyńska Stacja Dializ jest przygotowana do całodobowej opieki nad pacjentem. Sztuczne nerki są i pracują, ale coraz częściej pojawia się potrzeba dogłębnego zbadania problemu zdrowotnego - mówi Piotr Firczyk, ordynator Oddziału Nefrologicznego oraz Stacji Dializ. Specjalista zwrócił się do FZŚC z prośbą o zakup niezbędnego aparatu do wykonywania usg jamy brzusznej (pod kątem oceny chorych nerek) wraz z drugą głowicą do wykonywania badań naczyniowych metodą Dopplera (ocena przetok tętniczo-żylnych do dializ). Są to metody umożliwiające lepsze diagnozowanie (głównie w trybie pilnym) oraz leczenia chorych z niewydolnością nerek.