I Naolziańskie Senioralia

30 września, podczas I edycji Nadolziańskich Senioraliów - na terenie  Browaru Zamkowego -  Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego przygotowała stoisko, na którym oprócz różnych informacji można było skorzystać z bezpłatnych badań i konsultacji.  Cieszyńskie Pogotowie Ratunkowe zapewniło także pokaz ratownictwa medycznego. Mariusz Kamiński i Mateusz Pietrzykowski zapoznali z udzielaniem pierwszej pomocy.
Dyrekcja i Pracownicy Szpitala Śląskiego w Cieszynie czynnie uczestniczyli w prowadzonych badaniach. Dr n.med. Jerzy Zientek, udzielał porad medycznych, Katarzyna Kasprzyk badała - za pomocą pulsoksymetru - wysycenie krwi tlenem, natomiast Halina Wenglorz oznaczała - za pomocą glukometru - poziom cukru we krwi, badała również ciśnienie tętnicze krwi. Fotoreportaż z I Senioraliów przygotował Szymon Szwarc a całość zorganizowała Helena Harok.

Od dnia 22.09.br., kiedy to  Burmistrz Cieszyna Ryszard Macura przekazał symboliczny klucz do bram miasta Cieszyna seniorom, przez  tydzień cieszyńscy nestorzy rządzili się  w mieście. W ramach I Nadolziańskich Senioraliów zorganizowane zostały różnorodne imprezy i akcje nie tylko dla seniorów.