Kapnograf Emma dla CPR

Cieszyńskie Pogotowie Ratunkowe wzbogaciło się o nowoczesny Kapnograf Emma. Urządzenie bezpośrednio monitorujące stężenie CO2 w gazach oddechowych kosztowało 15 000 zł. Zakup został pokryty z zebranych środków z tytułu 1%.

Kapnograf jest narzędziem monitorującym podczas znieczulenia i intensywnej terapii. Kapnografia jest coraz częściej wykorzystywana przez personel EMS do pomocy w ocenie i leczeniu pacjentów w środowisku przedszpitalnym. Zastosowania te obejmują weryfikację i monitorowanie pozycji rurki dotchawicznej lub ślepego urządzenia do wprowadzania dróg oddechowych. Prawidłowo umieszczona rurka w tchawicy chroni drogi oddechowe pacjenta i umożliwia ratownikowi oddychanie za pacjenta. Kapnografia może szybko ujawnić tendencję pogarszania się stanu pacjenta, zapewniając ratownikom system wczesnego ostrzegania o stanie oddechowym.

Polski Związek Działkowców Rodzinny Ogród Działkowy "Karolinka" wpłacił na konto FZŚC 150,00 zł. Środki zostały zebrane podczas pogrzebu. Dziękujemy.