Nowa nerka dla cieszyńskiego szpitala

Stacja Dializ im. Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego wzbogaciła się ostatnio o nową sztuczną nerkę. Koszt łączny tego aparatu wynosi 55 836, zł., został zakupiony z otrzymanych - od Darczyńców - środków.

Zakupiona sztuczna nerka zastąpi jedną z 17 stale pracujących na oddziale.  Hemodializa to zabieg wykonywany na sztucznej nerce, która zastępuje funkcję nerek u osób z ciężką przewlekłą niewydolnością nerek. W programie przewlekłych hemodializ wykonywanych w Szpitalu Śląskim w Cieszynie, od kilku lat, znajduje się 80 chorych. W tutejszej Stacji Dializ wykonywanych jest ponad 12 000 dializ rocznie. Stacja oferuje też dializy gościnne dla chorych przebywających czasowo w naszym regionie. Pacjenci mają zapewniony bezpłatny transport na dializy, a po dializie odwóz do domów. Stacja jest czynna całą dobę. Pacjenci dializowani są na 4 "zmiany". Pierwsza zmiana zaczyna się o 4.30, ostatnia o 20.30.

Oddział posiada 12 stanowisk dializacyjnych (wydzielone są też stanowiska dla chorych z chorobą zakaźną), wyposażony jest w 17 aparatów do hemodializy (w tym 2 nowoczesne aparaty do hemodiafiltracji). Pacjentami opiekuje się wyspecjalizowana kadra lekarzy i pielęgniarek o wysokich kwalifikacjach, starających się nie tylko o zdrowie, komfort i bezpieczeństwo, ale także o dobre samopoczucie pacjentów.

1% - Mały gest, który wiele znaczy

Wystarczy jedna chwila na wypełnienie odpowiedniej rubryki, a dla kogoś będzie to całe życie. Od lutego zaczynamy rozliczać nasze podatki za rok 2021. Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego zwraca się z prośbą o wsparcie naszych działań poprzez przekazanie właśnie nam 1% z podatku. Dzięki Waszemu wsparciu planujemy zakupić kolejne nerki dla potrzeb pacjentów Szpitala Śląskiego w Cieszynie. Prosimy o wpisanie KRS 0000130105.