Ponad 190 badań każdego dnia czyli cieszyński przekładaniec z seniorami

14 i 15 września, od godzin południowych do wieczornych mieszkańcy Cieszyna, i nie tylko, mimo niesprzyjającej aury licznie przybyli na rynek, by uczestniczyć w II Nadolziańskich Senioraliach oraz w II Festiwalu Organizacji Pozarządowych. Na cieszyńskim rynku rozłożono stoiska przy których można było uzyskać różnego rodzaje informacji i porad.

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego wraz  z przedstawicielami Szpitala Śląskiego w Cieszynie zaoferowała wiele badań. W piątek wykonano 190 pomiarów poziomu cukru, w sobotę 197. Niestety, u kilku osób stwierdzono bardzo wysoki poziom, kwalifikujący się do leczenia. Osoby zostały poinformowane o konieczności wizyty u specjalisty diabetologa. Również podczas badania ciśnienia krwi wyniki u niektórych osób były niezadowalające, także i one zostały skierowane do lekarza. Jak widać, warto przy okazji takich festiwalowych dni skorzystać z proponowanych badań przesiewowych. W ofercie Fundacji znalazło się również badanie pulsoksymetrem stopnia wysycenia tlenem krwi tętniczej oraz porady dietetyczne ogólne i cukrzycowe. Specjalnie dla młodych rodziców zostały przygotowane informacje o zaletach pozyskiwania i przechowywania komórek macierzystych  z krwi pępowinowej i wykorzystania ich do ratowania życia, a także informacje o roli bliskości między dzieckiem a rodzicami oraz o znaczeniu karmienia dziecka mlekiem matki. Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz i nauka resuscytacji noworodka.

Z ramienia Fundacji w obu wydarzeniach brały udział: Inez Scherle i Ewa Kielar, cieszyński szpital reprezentowali: Beata Czernik, Katarzyna Dobija, Bożena Hoinkes, Leokadia Gawlas-Kaczmarczyk, Bernadeta Konieczny i Artur Makowski. Całość przygotowała i zorganizowała Helena Harok – kierownik biura FZŚC.