Poświęcają siebie, aby wygrać walkę z patogenem

Medycy stoją na pierwszej linii frontu w walce z nieznanym wrogiem, który codziennie staje się silniejszy. To, z czym mierzą się na co dzień pielęgniarki, lekarze, ratownicy, farmaceuci a także personel wspomagający oraz administracyjny, jest dla większości z nas nie do wyobrażenia. Nie pozostają z tym sami. Całe społeczeństwo mocno wspiera ich i pomaga w różnorodny sposób.

Nie sposób znaleźć słów, aby wyrazić szacunek i wdzięczność dla tych, którzy od wielu miesięcy podejmują zadania zdawałoby się niewykonalne. Zadania wyjątkowe i wymagające. Każdego dnia z poświęceniem i oddaniem walczą o cenny dar, którym jest ludzkie życie. Wielu z nich zapłaciło już za swoją pracę słoną cenę, zdrowie. Tylko dzięki nim ludzie chorujący na COVID-19 mogą mieć nadzieję na wyzdrowienie. Nie sposób znaleźć słów, aby wyrazić szacunek i wdzięczność za ich codzienne stawianie czoła wirusowemu niebezpieczeństwu, za udzielanie pomocy w stanach zagrożenia zdrowia i niesienie pomocy ludziom w dramatycznych okolicznościach.

Nie jesteście w tym sami. Wiele osób prywatnych, fundacji a także firm doceniając ten wysiłek włącza się w pomoc personelowi służby zdrowia dokładając swoją cegiełkę rzeczową i finansową.

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego od początku pandemii wspomaga w tych działaniach Szpital Śląski w Cieszynie oraz Cieszyńskie Pogotowie Ratunkowe. Nie działa sama. Tylko dzięki zrozumieniu mieszkańców regionu, dzięki Państwa darom, i pieniężnym i rzeczowym, możemy pomóc chorym. Możemy podarować im tzw. zaplecze, na bazie którego, po prostu szybciej i skuteczniej leczą. Empatia i życzliwość przekłada się na konkretne zakupy dla potrzeb oddziałów szpitalnych oraz innych jednostek medycznych. Dzięki pomocy Darczyńców, od momentu wybuchu epidemii przekazaliśmy na walkę z wirusem łącznie 345 021,22 zł. W tym mieszczą się zakupy masek, kombinezonów oraz innych rzeczy ochrony osobistej przekazane dla CPR oraz Państwowych Domów Pomocy Społecznej. Został zakupiony materiał, z którego wolontariuszki uszyły maseczki. Na potrzeby Oddziału Obserwacyjno-Zakaźnego przekazano 70 000 zł. Dla Stacji Dializ został zakupiony aparat USG jamy brzusznej z dodatkową głowicą do badań naczyniowych dla chorych z niewydolnością nerek w trybie pilnym. Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii otrzymał specjalistyczny aparat do znieczulania pacjentów z podejrzeniem zakażenia SARS-COV-2 o wartości 159 840 zł. Wszystkie otrzymane z tytułu 1% środki zostały podzielone pomiędzy cieszyński szpital i CPR. Przykładów hojności Darczyńców można mnożyć bez końca.

„ Wszystkim pracownikom służby zdrowia oraz osobom prywatnym i firmom w imieniu FZŚC dziękuję za oddanie, zrozumienie i ratunek w tak trudnym czasie. Ludzkie życie jest najważniejsze, a Wasza nieoceniona pomoc ludziom w tych dramatycznych okolicznościach nie ma ceny” – stwierdza Janusz Martynek – Prezes Fundacji.

Darowizny na cele walki z koronawirusem można odliczyć od dochodu, nie można zapomnieć o potwierdzeniu dokonania wpłaty (w tytule przelewu cel darowizny).

22041