Potomek dębu Cysterów zyskał patrona

Dąb wyhodowany z żołędzi dębu "Cysters", najstarszego drzewa rosnącego na terenie dawnego opactwa cysterskiego w Rudach, posadzony w szpitalnym parku 28 lipca ubiegłego roku – zyskał swego Patrona.

Dąb „Maciej” to sadzonka dębu szypułkowego z certyfikatem, podarowana przez Państwowe Gospodarstwo Leśne, Nadleśnictwo w Ustroniu. Posadzona z okazji 25-lecia Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego została nazwana imieniem zmarłego niedawno założyciela tejże Fundacji – dr. n. med. Macieja Krzanowskiego. Odsłonięcie pamiątkowej tabliczki miało miejsce 17 sierpnia w obecności rodziny zmarłego – żony Wiktorii oraz syna Marka. W uroczystości uczestniczył również Czesław Płygawko, dyrektor Szpitala Śląskiego, dr n. med. Jerzy Zientek, zastępca Dyrektora ds. Medycznych, przedstawiciele Fundacji - Janusz Martynek – prezes, Inez Scherle – wiceprezes, Helena Harok oraz Sylwia Kubala-Śliwka – prezes firmy KUBALA z Ustronia, sponsor i wykonawca pamiątkowej tabliczki.

Na spotkaniu padło wiele ciepłych słów na temat zasług byłego prezesa Fundacji.
Nie wyobrażam sobie funkcjonowania naszego szpitala z tym poziomem udzielania świadczeń bez istnienia Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego. Jest to przede wszystkim zasługa Śp. dr. Krzanowskiego, który tą Fundację założył i całe życie wspierał. Gdyby nie pomoc Fundacji byłoby trudno znaleźć się dziś na najwyższym, trzecim poziomie, do którego został zakwalifikowany Szpital Śląski w nowym systemie podstawowego zabezpieczenia szpitalnego – mówił Czesław Płygawko, Dyrektor Szpitala Śląskiego.
Rodzina zmarłego nie kryła wzruszenia gestem.
Chodzi o uczczenie osoby, która w Państwa pamięci zapisała się w sposób trwały. Chodzi o te mury, ten sprzęt, o wszystko co służy pacjentowi – to, co zostaje w pamięci wszystkich. Tata nigdy nie zabiegał o poklask, o szczególne uznanie, robił to w ramach postawy, z którą się zawsze utożsamiał - postawy społecznika. To, co robił, robił dla ludzi i po to, żeby świat był lepszy – wspominał ojca Marek Krzanowski, który również jest lekarzem.
Dr n. med. Maciej Krzanowski, były senator, w latach 1991-1996 dyrektor Szpitala Śląskiego w Cieszynie. W 1991 r. założył Fundację Zdrowia Śląska Cieszyńskiego. Był również założycielem Stowarzyszenia im. Hrabiny Gabrieli Thun na Rzecz Rozbudowy Szpitala Śląskiego. Odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. W roku 1997 w podziękowaniu za działalność na rzecz zdrowia mieszkańców powiatu cieszyńskiego otrzymał Laur Srebrnej Cieszynianki.