Przejrzyj na oczy - poradnik

Każdy z nas chciałby czuć się długo młodo, mieć siły do życia i czas na relaks. Najczęściej chcielibyśmy jednak zmienić świat wokół nas, by pomógł nam to wszystko osiągnąć. Ale to w nas, w naszych wyborach i… na naszych talerzach zaczyna się początek dobrego samopoczucia! A z pomocą książki dr n.med. Agaty Plech dowiemy się, jak w tym wszystkim jeszcze zadbać o wzrok!  Premiera książki „Przejrzyj na oczy” odbyła się 26 czerwca w Jazz Club Metrum, w Bielsku-Białej, a patronuje jej Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego. Książka będzie do nabycia w siedzibie FZŚC.

Tłumacząc po raz kolejny w gabinecie, dlaczego pacjent zachorował i co może zrobić, żeby powstrzymać rozwój jego schorzenia, pomyślałam sobie, że może warto napisać książkę, żeby dotrzeć z tą wiedzą do szerszego grona zainteresowanych. W ten sposób pomóc im nie tylko powstrzymać rozwój określonej choroby, ale w niektórych przypadkach po prostu jej zapobiec! Pacjenci rzadko przychodzą na wizyty profilaktyczne… częściej jest to na zasadzie “mądry Polak po szkodzie”. Dopiero, kiedy pojawia się choroba, groźba utraty lub ograniczenia wzroku, pacjenci zaczynają (lub nadal nie!) nie tylko brać leki i leczyć chorobę bezpośrednio, ale także zmieniać swoje nawyki, które doprowadziły do stanu w jakim się znalazł. A to właśnie styl życia i prozdrowotne zachowania mogłyby znacząco opóźnić lub zapobiec wystąpieniu choroby. Dlatego właśnie moją wiedzę o najczęściej występujących chorobach oczu, o  wadach wzroku, ich przyczynach, ale przede wszystkim zasadach profilaktyki postanowiłam przelać w formę książki, licząc, że pomoże pacjentom zachować lepszy wzrok, zanim zaczną mieć z nim kłopoty - wyjaśnia A.Plech.   .

Część naszych chorób zapisana jest w genach, ale to nie oznacza, że nawet obciążeni genetycznie na pewno zachorujemy. Na wystąpienie większości chorób wpływa nie tylko genetyka, ale przede wszystkim styl naszego życia, a więc to jak wygląda nasz sposób odżywiania, aktywność fizyczna, to, czy palimy papierosy, jakiej jakości i ilości jest nasz sen, czy znamy sposoby na radzenie sobie z przewlekłym stresem. Korzyści ze zdrowego stylu życia nie dotyczą samej tylko “wolności od choroby”, ale także, a może przede wszystkim, pozwalają nam czuć się lepiej, mieć więcej energii, młodszy wygląd, dłużej zachować dobrą kondycję! Wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, które znalazły się w książce - jeśli wprowadzi się je w życie, nie przysłużą się wyłącznie oczom, gdyż finalnie chodzi o uzyskanie dobrostanu całego organizmu.

O Autorce: Dr n. med. Agata Plech, jest okulistą z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem. Praktykuje zarówno w zakresie diagnostyki, terapii zachowawczej, jak i chirurgii okulistycznej. Jest ordynatorem oddziału okulistyki Szpitala Śląskiego w Cieszynie oraz twórcą Centrum Medycznego BESKIDMED.