Przez wiele lat on nam pomagał ratując, teraz my pomóżmy Mariuszowi

Od 20 lat udzielał nam pomocy pracując w Cieszyńskim Pogotowiu Ratunkowym, teraz, kiedy los przetasował źle karty, czas, abyśmy pomogli Jemu. Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego zwraca się z apelem do wszystkich ludzi dobrej woli, prosimy o wsparcie naszego Kolegi w kosztownej rehabilitacji oraz w zakupie urządzeń, które ułatwią Mu powrót do pracy w CPR.

Przez wszystkie lata swojej pracy zawodowej pomagał nie tylko pacjentom, ale również włączał się do akcji prozdrowotnych. Niejednokrotnie udzielał się w pozyskiwaniu środków na rzecz Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego. Każdego dnia był w gotowości do ratowania ludzkiego życia. Nigdy nie przyszło mu na myśl, że sam będzie potrzebował pomocy. Nikt z nas nie jest gotowy, by samemu stać się kiedyś ofiarą wypadku.

Jest piątek 2 października 2020r, godz. popołudniowe, Mariusz ulega wypadkowi doznając poważnego uszkodzenia kręgosłupa; złamania trzonów kręgów Th3-Th5 z przemieszczeniem odłamów kostnych i stenozą kanału kręgowego kompresyjnego dolnego odcinka kręgosłupa piersiowego, w konsekwencji czego doszło u niego do utraty władzy w kończynach dolnych. Szybka pomoc jego kolegów po fachu i transport śmigłowcem LPR do szpitala w Sosnowcu pozwoliła na uratowanie jego życia. Gdy po operacji pojawiła się nadzieja na szybką rehabilitację, w płucach wdała się ostra niewydolność oddechowa, niedodma płuca prawego. Mariusz przez ponad 4 tygodnie był utrzymywany pod respiratorem w śpiączce farmakologicznej. Obecnie czeka na rehabilitację, jest cień szansy na powrót do sprawności fizycznej. Jednak bez kosztownej fizjoterapii oraz specjalistycznych sprzętów ta szansa zostanie zaprzepaszczona.

Mariusz jest wspaniałym mężem, ojcem, ojczymem, synem, bratem i przyjacielem, który zawsze służy dobrą radą i wsparciem. Prowadził spokojne życie aż do tego nieszczęsnego dnia. Teraz ma tylko jedno marzenie samodzielnie usiąść, zjeść, umyć się, wstać z łóżka. Niestety koszty związane z rehabilitacją prywatną, po wykorzystaniu możliwości rehabilitacji refundowanej, są ogromne. Koszty rehabilitacji w ośrodku wahają się między 15 000 a 20 000 zł na miesiąc, co w skali rocznej daje kwoty rzędu 200 000 zł. Są to sumy wręcz niewyobrażalne dla zwyczajnego człowieka. Dochodzi również koszt sprzętu niezbędnego do "normalnego” funkcjonowania pionizator, schodołaz, wózek inwalidzki, rotor rehabilitacyjny elektryczny, Koncentrator tlenu, ortezy itp.

Dodatkowo obecna, trudna sytuacja w kraju nie ułatwia dostępu do potrzebnego leczenia i piętrzy trudności życia codziennego. Każda forma pomocy i wsparcia jest bardzo ważna i mamy nadzieję na przychylność wszystkich w zbiórce na ten cel.

Pomocy można dokonać poprzez:

- wpłaty bezpośrednie na konto FZSC: "Mariusz"

- wpłaty on-line na stronie: www FZSC

- portal "pomagamy.pl"

19885