Spotkanie z Darczyńcą

14 łóżek z napędem hydraulicznym oraz elektrycznym, 16 szafek przyłóżkowych, stolik zabiegowy, wytwornica lodu, wiertarki chirurgiczne to sprzęt, który trafił do Szpitala Śląskiego. Łączna wartość aparatury wynosi 30 900 złotych.

Sprzęt pochodzący z niemieckiej kliniki został sprowadzony dzięki Henrykowi Smykowskiemu, który po raz kolejny zaangażował się w pomoc dla placówki. W czwartek 3 listopada Henryk Smykowski wraz z żoną Janiną odwiedził szpital i opowiedział o swojej działalności charytatywnej, którą prowadzi w Niemczech, gdzie na stałe mieszka.
W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele władz miasta, zarządu Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego oraz dyrekcji szpitala i lekarze.

- Pomaganie jest rzeczą naturalną. Jest powodem do radości i daje naprawdę ogromną satysfakcję. Pomagać można na wiele sposobów i angażując się w różne akcje społeczne - przekonywał zebranych Henryk Smykowski.

Darczyńca wraz z żoną w kwietniu tego roku przekazali aż 40 000 złotych na remont gabinetu zabiegowego w Oddziale Otolaryngologicznym Szpitala Śląskiego. Za ten wyjątkowy gest po raz kolejny podziękował Czesław Płygawko, dyrektor cieszyńskiej placówki.

- Sprzęt, który został podarowany, przede wszystkim służy pacjentom, ale równocześnie wywołuje entuzjazm lekarzy i pielęgniarek – zaznaczał dyrektor Czesław Płygawko.
Nie zabrakło również podziękowań od Janusza Martynka, prezesa Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego, za sprawą której dary przekazane przez Państwa Smykowskich trafiły do Szpitala Śląskiego w Cieszynie oraz listu gratulacyjnego od Janusza Króla, starosty cieszyńskiego, który nie mógł uczestniczyć w uroczystości. Podarunek w postaci monografii Cieszyna przekazał Stanisław Kawecki, Sekretarz Miasta Cieszyna ze słowami uznania „dary przekazane przez Państwa Smykowskich są także darem dla miasta, bo służą jego mieszkańcom.”
Państwo Smykowscy chcą nadal kontynuować współpracę z cieszyńskim szpitalem. Obiecali pomoc w pozyskaniu kolejnych sprzętów dla placówki.

• Charytatywny Koncert muzyki filmowej - rekordowa darowizna

Wyjątkową szczodrość okazali słuchacze Charytatywnego Koncertu Muzyki Filmowej, który odbył się w cieszyńskim Kościele Jezusowym w ostatni piątek. Podczas kwesty zebrano aż 16 847,74 zł. Środki te zostaną przeznaczone na zakup nowoczesnego videoduodenoskopu dla Oddziału Chirurgii Ogólnej Szpitala Śląskiego.

11961