Stacja Dializ z imieniem Fundacji

Od 8 listopada 2019 roku cieszyńska Stacja Dializ nosi zaszczytne imię Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego. Imię zostało nadane podczas uroczystego spotkania Zarządu Fundacji, dyrekcji Szpitala Śląskiego w Cieszynie, władz powiatu i miasta oraz przedstawicieli mediów. Podczas wydarzenia oficjalnie przekazano 2 sztuczne nerki, które zostały zakupione za zebrane środki.

Stacja Dializ pracuje od prawie 23 lat. Powstała dzięki wysiłkowi wielu ludzi, a przede wszystkim dzięki dr Maciejowi Krzanowskiemu, ówczesnemu dyrektorowi Szpitala Śląskiego w Cieszynie. Od tej pory oddział, znajdujący się pod specjalną opieką stowarzyszenia, stale wspomagany jest  zakupami nowych nerek.

Aktualnie dializowanych jest 86 osób. Każdy pacjent jest dializowany 3 razy w tygodniu po 4 godz., 13 dializ w miesiącu, 156 w skali roku. W chwili obecnej wykonujemy ponad 1000 zabiegów miesięcznie. Rok zamkniemy wykonanymi ponad 12500 dializami - mówi lek. Piotr Firczyk, ordynator Oddziału Nefrologicznego i Stacji Dializ - Oprócz tego dializujemy także pacjentów z ostrą niewydolnością nerek. Ci chorzy, po kilku dializach, wracają do zdrowia. Koszty utrzymania przy życiu jednego pacjenta są ogromne. Na dzień dzisiejszy na oddziale pracuje 18 sztucznych nerek. Żywotność jednej nerki, to 5 lat, część  naszych - po regularnym sprawdzaniu przez specjalistyczny serwis - pracuje już 10, 13 lat, za niedługo powinny być wycofane z obiegu. Dlatego tak ważny jest zakup nowych. Jeśli uda się nabyć 2 nerki w skali roku, to wystarczy - tłumaczy specjalista.

W tym roku konieczna była naprawa stacji uzdatniania wody, która jest niezbędna do podawania wody do sztucznej nerki. Koszt naprawy wyniósł 46 tys. zł, został pokryty przez szpital.

- Nowe 2 sztuczne nerki o wartości łącznej ponad 73 tys. zł zostały zakupione częściowo z darowizn pozyskanych w miesiącach styczeń - marzec 2019 r., podczas koncertów charytatywnych zorganizowanych przez GOK w Goleszowie, COK Dom Narodowy w Cieszynie, a także przez ZPiT Ziemi Cieszyńskiej oraz podczas apeli zamieszczonych na portalach. W ten sposób na celowe konto Fundacji wpłynęło ponad 32 tys. zł. Reszta pochodzi z 1% podatku - wyjaśnia Janusz Martynek, prezes Fundacji i dodaje - Pragnę podziękować mieszkańcom regionu a także osobom spoza, że poprzez swoje wpłaty pomogli nam zakupić tak potrzebną aparaturę.

Należy wspomnieć, że w bieżącym roku trzecią sztuczną nerkę zakupiła  Rada Powiatu w Cieszynie.