Święto organizacji pozarządowych

16 września Fundacja Zdrowia Ślaska Cieszyńskiego serdecznie zaprasza na I Festiwal Organizacji Pozarządowych, który odbędzie się w ramach Cieszyńskiego Przekładańca na cieszyńskim Rynku. W ramach festiwalu zaprezentują się 32 organizacje z terenu powiatu cieszyńskiego. Od godz. 14.00 do 19.00 będzie można zapoznać się z prezentacjami i stoiskami organizacji. Zaplanowano również pokazy taneczne, koncert orkiestry dętej oraz spotkanie z aktorem Marianem Dziędzielem. Najważniejsze jednak jest spotkanie z ludźmi tworzącymi organizacje pozarządowe i aktywnie działającymi w naszym najbliższym otoczeniu. Warto nas poznać.

Mimo ciągłego rozwoju wolontariatu w Polsce, nadal nie jesteśmy liderami w tej dziedzinie - jedynie 18% z nas pracuje nieodpłatnie w ten sposób. To wciąż niewiele w porównaniu z krajami Europy Zachodniej czy Stanami Zjednoczonymi, gdzie wolontariat pełni ważną rolę edukacyjną. W Polsce największym powodzeniem cieszą się działania w obszarze pomocy charytatywnej i ochrony zdrowia, w organizacjach religijnych, a także w stowarzyszeniach i fundacjach zajmujących się oświatą i edukacją oraz opiekujących się zwierzętami. Wrześniowy festiwal jest okazją, by włączyć się w te oraz inne aktywności. I zamiast narzekać - zacząć zmieniać świat i ludzi.