Uroczyste obchody jubileuszu Fundacji

15 września, w Starostwie Powiatowym w Cieszynie, miała miejsce szczególna uroczystość. Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego świętowała 30 lat swojej społecznej działalności na rzecz ochrony zdrowia.

Starosta Cieszyński Mieczysław Szczurek, w imieniu swoim oraz Rady Powiatu Cieszyńskiego przywitał i podziękował Fundacji za wiele lat wspaniałej pracy. Wasza działalność jest bezcenna. Nie da się jej w żaden sposób wycenić. A to, co zrobiliście, to jest to ewenement nie tylko na skalę powiatu, ale i kraju.

Obchody zgromadziły znakomitych gości; indywidualnych darczyńców, przedstawicieli zaprzyjaźnionych firm i reprezentantów samorządów, w których imieniu Anna Grygierek gratulowała trzydziestoletniego dorobku.

Zarząd i Rada Fundacji przekazali podziękowania wszystkim Darczyńcom, szczególnie wyróżniając MDM z przedstawicielem Markiem Maślanką, Maciej Paluch odebrał wyrazy wdzięczności dla firmy LAKMA, Krystian Mężyk dla JSBTur Skoczów, Magdalena Tomiczek dla Gascontrol Suszec i Michał Bożek dla firmy Ustronianka. Prezes tej firmy ze słowami „trzeba być człowiekiem” przekazał na ręce prezesa FZŚC czek na 5 tys. zł z przeznaczeniem na zakup potrzebnego sprzętu. Wśród darczyńców indywidualnych szczególnie wyróżnił się Krzysztof Rduch, który od wielu lat wspomaga Fundację dokonując comiesięcznych, niemałych kwot. Podziękowania za wieloletnią współpracę odebrali także: Piotr Firczyk, Andrzej Kubik, Janusz Sikora, Alina Rakowska, Inez Scherle oraz Stefania Szymańska. Szczególne podziękowania od współpracowników za swoją fundacyjną pracę i ogromne zaangażowanie otrzymała Helena Harok.

Beata Branc-Gorgosz ze Skoczowa opowiedziała, z jakim trudem ona wraz z wieloma osobami szyła maseczki i kombinezony w najgorszym momencie pandemii. O konieczności rozwoju psychiatrii dziecięcej mówił Andrzej Kłoda, lekarz i kierownik Centrum Zdrowia Psychicznego. Działa już prężnie poradnia dla dzieci i młodzieży, w perspektywie jest budowa dziennego oddziału dla dzieci, ale na to są potrzebne środki. Centrum i Fundacja zwracają się z prośbą o wpłaty, bo tylko dzięki nim można uruchomić potrzebny oddział.

Środki, które otrzymujemy od FZŚC umożliwiają nam zachowanie ciągłości świadczeń i spełnienie wymogów NFZ co do posiadania sprawnego, specjalistycznego sprzętu. Jesteśmy najważniejszym beneficjentem Fundacji, za co serdecznie dziękuję – podsumował uroczystość Czesław Płygawko, dyrektor Szpitala Śląskiego w Cieszynie. Część środków w postaci drobnego sprzętu trafia również do Cieszyńskiego Pogotowia Ratunkowego dodał Janusz Martynek z FZŚC.

Całość spotkania prowadził Adam Cieślar z COK w Cieszynie, a okrasili muzycznie członkowie regionalnego zespołu Jetelinka z Istebnej.

22041