Videoduodenoskop dla chirurgii

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego rozpoczęła zbieranie środków na zakup bardzo drogiego urządzenia medycznego dla cieszyńskiego Oddziału Chirurgii Ogólnej. Wartość urządzenia to 360 200 zł.

Do tej pory na konto Fundacji - ze wskazaniem celowym - wpłynęły środki:

- 4 000,00 zł od firmy AUTOTEST z Żywca,

- 500,00 zł z Banku Spółdzielczego w Cieszynie,

- 800,00 zł z Banku Spółdzielczego w Skoczowie

- podczas pikniku historycznego w Pogórzu zebrano 460,27 zł.

Videoduodenoskop z kolumną to urządzenie medyczne, które służy do specjalistycznych badań i zabiegów operacyjnych na drogach żółciowych i trzustkowych. Choroby przełyku, żołądka, dróg żółciowych, trzustki i jelit są niestety coraz częściej spotykane wśród naszego społeczeństwa. Powstają coraz to nowe programy badań przesiewowych mające na celu jak najwcześniejszą diagnostykę chorób układu pokarmowego. Zastosowana technika video pozwala na lepszą, szybszą i trafną diagnostykę. Dzięki wykorzystaniu tej aparatury możliwe jest przeprowadzenie skomplikowanych zabiegów z równoczesna archiwizacją choroby pacjenta.