Videoduodenoskop - nowy zakup dla Szpitala Śląskiego

O kolejną aparaturę medyczną wzbogacił się Oddział Chirurgii Ogólnej Szpitala Śląskiego w Cieszynie. W zakupie kosztownego sprzętu partycypowała Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego przeznaczając 60 000 zł. Koszt ogólny aparatu to 85 320 zł.

Dążąc do zapewnienia pacjentom korzystającym z usług Szpitala odpowiedniego poziomu i jakości świadczeń, podjęto decyzję o zakupie videoduodenoskopu z kolumną. To urządzenie medyczne, które służy do specjalistycznych badań i zabiegów operacyjnych na drogach żółciowych i trzustkowych. Choroby przełyku, żołądka, dróg żółciowych, trzustki i jelit są niestety coraz częściej spotykane wśród naszego społeczeństwa. Powstają coraz to nowe programy badań przesiewowych mające na celu jak najwcześniejszą diagnostykę chorób układu pokarmowego. Zastosowana technika video pozwala na lepszą, szybszą i trafną diagnostykę. Dzięki wykorzystaniu tej aparatury możliwe jest przeprowadzenie skomplikowanych zabiegów z równoczesna archiwizacją choroby pacjenta.

Dziękujemy wszystkim Darczyńcom, którzy wsparli Fundację i pomogli dokonać tak ważnej dla zdrowia aparatury medycznej.