Wspólny wróg jednoczy pokolenia

Śmiertelne zagrożenie, które dotknęło świat, Polskę, nasz region wyzwoliło w każdym z nas pokłady empatii. Do Szpitala Śląskiego w Cieszynie płynie pomoc finansowa i rzeczowa od osób indywidualnych, firm, fundacji, kościołów, samorządów. Wartość pomocy jest nieoceniona. Każdy czuje się odpowiedzialny za siebie, swoich bliskich, za osoby pracujące z zarażonymi i jeśli tylko może - pomaga. 3 kwietnia istebniański zespół Kasia ∝ Błażej dał koncert on-line na rzecz Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego, który został wyświetlony przez ponad 4 tys. osób. Nie było biletów, jedynie apel o wpłaty na https://pomagam.pl/en9pch99. Zebrane środki zostaną przeznaczone na środki ochrony dla pracowników Szpitala Śląskiego oraz Cieszyńskiego Pogotowia Ratunkowego.

Koncert zainaugurował cieszyński cykl spotkań muzycznych #DomoweGranie organizowany przez COK "Dom Narodowy" w Cieszynie. Podczas kolejnych koncertów COK nadal będzie zachęcał do wpłacania na https://pomagam.pl/en9pch99 z przeznaczeniem: koronawirus.