• Nowa nerka dla cieszyńskiego szpitala

Stacja Dializ im. Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego wzbogaciła się ostatnio o nową sztuczną nerkę. Koszt łączny tego aparatu wynosi 55 836, zł., został zakupiony z otrzymanych - od Darczyńców - środków.

• Życzenia świąteczne

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego życzy Darczyńcom, Przyjaciołom i Sympatykom wszelkiej pomyślności dziękując za empatię i pomoc we wszystkich naszych działaniach na rzecz zdrowia.

• Kapnograf Emma dla CPR

Cieszyńskie Pogotowie Ratunkowe wzbogaciło się o nowoczesny Kapnograf Emma. Urządzenie bezpośrednio monitorujące stężenie CO2 w gazach oddechowych kosztowało 15 000 zł. Zakup został pokryty z zebranych środków z tytułu 1%.

• Nowe zakupy Fundacji

W ostatnim czasie Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego zakupiła dla Szpitala Śląskiego w Cieszynie sprzęt medyczny o łącznej wartości 60 228,47 zł.

• Odszedł Dyrektor Czaja

8. grudnia br. zmarł inż. Edward Czaja, emerytowany Dyrektor Cieszyńskiego Pogotowia Ratunkowego.

• Przychody z tytułu 1% za rok 2020

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego otrzymała w formie darowizny z tytułu 1% kwotę łączną 142 238,87 zł. Środki te zostały podzielone na kilku beneficjentów; Szpital Śląski w Cieszynie i Psychiatria Dziecięca, Cieszyńskie Pogotowie Ratunkowe, Mariusz Szajter, Klaudia i Jaś.

• Obfitość w szpitalnych skarbonkach

Podczas ostatniego podsumowania zawartości jednej ze skarbonek cieszyńskiego szpitala zliczono podarowane pięciogroszówki. Było 1148 sztuk tego nominału. Serdecznie dziękujemy za wszystkie pieniężne darowizny, bez względu na ich końcową wartość.

• Fundacja dla seniorów

Z okazji Międzynarodowego Dnia Osób Starszych FZŚC gościła w przyjaznych progach Cieszyńskiego Ośrodka Kultury proponując bezpłatne badania.

• Fundacja zbiera na wspieranie działalności Poradni Psychologicznej dla Dzieci i Młodzieży

1 kwietnia 2021 r. została uruchomiona na terenie Szpitala Śląskiego w Cieszynie Poradnia Psychologiczno - Terapeutyczna dla dzieci i młodzieży. Oferuje diagnostykę psychologiczną, leczenie psychoterapeutyczne w trybie ambulatoryjnym oraz interwencje w środowisku. Zespół specjalistów diagnozuje, leczy, wspiera, edukuje i pomaga pacjentom w procesie zdrowienia i powrotu do stabilnego funkcjonowania. Poradnia udziela świadczeń wyłącznie psychologicznych lecz otrzymywane środki finansowe w ramach kontraktu z NFZ są niewystarczające. Stale rośnie zapotrzebowanie na udzielanie świadczeń psychiatrycznych, optymalnym rozwiązaniem byłoby zapewnienie leczenia w Poradni Psychiatrycznej (zatrudnienie psychiatry dzieci i młodzieży) oraz otwarcie Oddziału Dziennego Psychiatrycznego dla Dzieci i Młodzieży. Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego, z okazji swojego jubileuszu, dołączyła się do akcji wspierania pozyskiwania środków dla Poradni. Ci, którzy zechcą nam pomóc mogą wpłacać je bezpośrednio na konto Fundacji z zaznaczeniem na rozwój psychiatrii dziecięcej lub na https://pomagam.pl/9e7ned#

• Uroczyste obchody jubileuszu Fundacji

15 września, w Starostwie Powiatowym w Cieszynie, miała miejsce szczególna uroczystość. Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego świętowała 30 lat swojej społecznej działalności na rzecz ochrony zdrowia.