• Fundacja apeluje: razem zwalczmy epidemię!

Apel do mieszkańców i przedsiębiorców!

Szanowni Państwo w związku z zaistniałą sytuacją w kraju i na świecie dotyczącą zagrożenia epidemiologicznego i rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2  zaistniała pilna potrzeba pomocy w zakupach środków ochrony i sprzętu do zwalczania koronawirusa. Szpital Śląski w Cieszynie oraz Cieszyńskie Pogotowie Ratunkowe dołączyli do walki z pandemią o skali trudnej do wyobrażenia i robią wszystko, aby nasze społeczeństwo czuło się bezpiecznie. Niezbędna jest bieżąca dostępność środków ochronnych dla chorych i personelu, na dzień dzisiejszy jest to najważniejsza potrzeba.

W związku z powyższym Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego rozpoczyna akcję zbierania środków na ten cel. Wpłat można dokonywać bezpośrednio na konto fundacji:

PKO BP  97 1020 1390 0000 6602 0019 0280 z dopiskiem: KORONAWIRUS . Bardzo prosimy o wsparcie tej inicjatywy - zdrowie jest przecież najważniejsze !

Lub na portalu POMAGAM  Podsumowanie zbiórki na dzień 20.04.2020 r., to 71 120 zł. Z całego serca dziękujemy.

• Fundacja na Babskim Combrze

Nie tylko zabawą człowiek żyje, stąd nietypowy pomysł na zareklamowanie 1% z podatku, na który wpadła Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego.

• Nowe wyzwanie przed Fundacją

Kolejny rok pracy Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego i kolejne wyzwanie o niebagatelnej wartości i znaczeniu - USG Dopplera dla cieszyńskiej Stacji Dializ. Koszt zakupu aparatu to 90 000,00 zł.

Wspieram

• Ulga dla chorych - nowy zakup

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego zakupiła dla pacjentów Oddziału Rehabilitacji Szpitala Śląskiego w Cieszynie wózek wspomagający przewożenie chorego, o wartości 2700 zł. Wózek będzie przydatny szczególnie dla osób z wrodzoną i nabytą dysfunkcją narządów ruchu.

• Rozliczenie FZŚC za rok 2019

Przychody Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego za rok 2019 wyniosły ogółem 188 405,67 zł. W tym suma 78 384,40 zł pochodzi od wpłacających z tytułu 1%. Dla Szpitala Śląskiego w Cieszynie została zakupiona aparatura za łączną kwotę 109 147,16 zł, a Cieszyńskie Pogotowie Ratunkowe otrzymało łącznie 15 230,00 zł. Na leczenie Klaudii, Jasia i Remigiusza przekazano 2 635,60 zł.

Wszystkim, którzy pomogli nam zbierać środki na zakup sprzętu ratującego życie z całego serca gorąco dziękujemy.

• Stacja Dializ z imieniem Fundacji

Od 8 listopada 2019 roku cieszyńska Stacja Dializ nosi zaszczytne imię Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego. Imię zostało nadane podczas uroczystego spotkania Zarządu Fundacji, dyrekcji Szpitala Śląskiego w Cieszynie, władz powiatu i miasta oraz przedstawicieli mediów. Podczas wydarzenia oficjalnie przekazano 2 sztuczne nerki, które zostały zakupione za zebrane środki.

• Archiwum

Wydarzenia archiwalne.