Zbiórka na videoduodenoskop

Do dzisiejszego dnia Fundacja zebrała - na planowany zakup videoduodenoskopu - łącznie 26 288,91 zł. To zaledwie 1/14 potrzebnych środków. Mamy nadzieję, że otworzą się serca mieszkańców Ziemi Cieszyńskiej i niezbędna kwota znajdzie się szybko na koncie FZŚC.

Podczas historycznego pikniku w Pogórzu zebraliśmy 460,17 zł. AUTOTEST z Żywca przekazał 4 000,00 zł, LAKMA STREFA z Warszowic podarowała 1 000,00 zł, Bank Spółdzielczy z Cieszyna dofinansował zakup kwotą 1 500,00 zł, Bank Spółdzielczy ze Skoczowa - 800,00 zł. Firma MOTO- Szlifiernia z Brzozówki przekazała 1 000,00 zł, Zarząd DIEHL METERING z Bażanowic przesłał 500,00 zł, w Parafii Rzymskokatolickiej zebrano 181,00 zł, a podczas Koncertu Charytatywnego w Kościele Jezusowym w Cieszynie - 16 847,74 zł.

Videoduodenoskop z kolumną to urządzenie medyczne, które służyć będzie - wszystkim mieszkańcom Śląska Cieszyńskiego oraz turystom - do specjalistycznych badań i zabiegów operacyjnych na drogach żółciowych i trzustkowych. Choroby przełyku, żołądka, dróg żółciowych, trzustki i jelit są niestety coraz częściej spotykane wśród naszego społeczeństwa. Powstają coraz to nowe programy badań przesiewowych mające na celu jak najwcześniejszą diagnostykę chorób układu pokarmowego. Zastosowana najnowocześniejsza technika video pozwala na lepszą, szybszą i trafną diagnostykę. Dzięki wykorzystaniu tej aparatury możliwe jest przeprowadzenie skomplikowanych zabiegów z równoczesną archiwizacją choroby.