Zebranie sprawozdawcze Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego

Sprawozdanie Zarządu Fundacji z działalności finansowej i merytorycznej za rok 2020 oraz sprawozdania z działalności Rady i Komisji Rewizyjnej zostały przedstawione na zebraniu, które odbyło się 17 marca w Starostwie Powiatowym w Cieszynie.

Podczas spotkania omówiono sytuację finansową Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego w roku 2020 i porównawczo w latach poprzednich. Przychody z działalności statutowej wyniosły 584 243,72 zł, w tym z tytułu 1% - 121 527, 58 zł. Zakłady pracy przekazały 40 728,10 zł, od osób prywatnych wpłynęło 6 350,00 zł. Oddziały szpitalne wpłaciły na konto Fundacji 650,00 zł. Były także wpłaty celowe, np. na aparat do znieczulania za 50 000,00 zł. Podczas akcji STOP KORONAVIRUS na Pomagam.pl zebrano 74 310,00 zł.

Szpital Śląski w Cieszynie otrzymał aparaturę i sprzęt medyczny o łącznej wartości 465 533,52 zł, a dla Cieszyńskiego Pogotowia Ratunkowego zakupiono sprzęt o wartości 103 500,00 zł. Państwowe Domy Opieki Społecznej również otrzymały potrzebny sprzęt i środki ochrony; w Skoczowie za 9 298,80 zł, w Cieszynie za 26 445,00 zł. W formie darowizn rzeczowych przekazano dla Pracowni Endoskopii videobronchoskop o wartości 73 718,10 zł zakupiony przez Gaskontrol Polska Sp. z o.o., a oddziały szpitalne zaopatrzone zostały w kombinezony ochronne o łącznej wartości 12 792,00 zł.

W imieniu wszystkich, którzy korzystają z medycznego sprzętu Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego serdecznie dziękuje wspaniałym Darczyńcom, rozumiejącym czym jest choroba i zagrożenie życia.