Żegnamy dr. Karbowniczka

Z wielkim smutkiem żegnamy dr. Janusza Karbowniczka, wieloletniego członka Rady Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego, który odszedł od nas 8 maja br. w wieku 89 lat. Od początku swojej kariery medycznej nieprzerwanie związany był ze Szpitalem Śląskim w Cieszynie. Był nie tylko lekarzem, ale również ogromnym społecznikiem. Jako osoba niezwykle przedsiębiorcza, osobiście angażował się w pozyskiwanie środków na sprzęt i aparaturę medyczną.

Od 1958 r. pracował w Oddziale Ginekologiczno-Położniczym. Posiadał specjalizację II stopnia w dziedzinie ginekologii i położnictwa oraz II stopnia w dziedzinie organizacji i ochrony zdrowia. W latach 1972-1977 był Dyrektorem ZZOZ w Cieszynie. W dniu 1.04.1977 r. został Ordynatorem Oddziału Ginekologiczno-Położniczego i pełnił tę funkcję przez blisko 25 lat.

Podczas swojej ordynatury stawiał przede wszystkim na rozwój oddziału. Dzięki jego staraniom wprowadzono pełny zakres operacji ginekologicznych. Od 1990 r. zainicjowano porody rodzinne oraz wprowadzono system rooming in, gdzie matka może przebywać z dzieckiem na sali przez całą dobę. Był mocno zaangażowany w tworzenie szkoły rodzenia, która rozpoczęła swą działalność w 1995 r. W tym samym roku oddział uzyskał certyfikat Szpitala Przyjaznego Dziecku. W 1997 r. wprowadził możliwość rodzenia w wodzie. W 1998 r. dzięki jego zabiegom rozpoczęto w oddziale operacje laparoskopowe. Pierwszy laparoskop do oddziału udało się zakupić dzięki środkom, które osobiście pozyskiwał pukając do drzwi wielu instytucji i firm oraz indywidualnych sponsorów.
Dla swoich współpracowników był zawsze bardzo wymagający, a dla swoich uczniów był skarbnicą wiedzy. Pierwszy przychodził do pracy i ostatni wychodził. Był dostępny na każde wezwanie telefoniczne. Zawsze odpowiedzialny za swój zespół, zawsze gotowy służyć pomocą. Stawiał na rozwój, nieustannie się szkoląc. Brał udział w licznych sympozjach naukowych, przewodniczył komitetowi organizacyjnemu ogólnopolskiego seminarium ginekologicznego, w którym wzięło udział 400 lekarzy z całej Polski. Swą wiedzą chętnie dzielił się ze swymi asystentami. Pod jego skrzydłami 15 lekarzy uzyskało specjalizację I stopnia, 7 lekarzy II stopnia, a 3 uzyskało tytuł dr nauk medycznych.
Najważniejszą częścią ginekologii było dla niego położnictwo. Zawsze powtarzał, że żeby być dobrym ginekologiem-położnikiem trzeba być przede wszystkim dobrym położnikiem. Bezpieczeństwo ciąży, porodu, połogu i noworodka było dla niego priorytetem. Niezwykle skrupulatnie przestrzegał czystości w oddziale. Integrował wszystkich położników z całego powiatu cieszyńskiego organizując co miesiąc zebrania, podczas których omawiano wszystkie przypadki, dyskutowano na temat opieki, wyciągano wnioski. Nikomu nie odmawiał dostępu do informacji.
Podczas swojego aktywnego życia pełnił wiele ważnych funkcji. Przez kilka lat był Dyrektorem Sanepidu w Cieszynie. Pełnił funkcję Naczelnego Lekarza Szpitala Zespołu Zakładu Opieki Zdrowotnej w Cieszynie. Działał w Radzie Miasta Cieszyna. Nigdy jednak nie przestał być lekarzem. O jego aktywności świadczą liczne nagrody i odznaczenia, które uzyskał. Miedzy innymi otrzymał Srebrny Krzyż Zasługi, Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski, ponadto został odznaczony za wzorową pracę w służbie zdrowia oraz Honorową Odznaką PCK. Na emeryturę przeszedł w 2003 r. Do końca życia pozostał aktywnym lekarzem.